Två cyklar längs Göta kanal, på vattnet en kanalbåt.

MED CYKEL LÄNGS IDYLLISKA GÖTA KANAL

Kristina och Tobbe från Göteborg älskar friheten som campinglivet med en husbil erbjuder. Det aktiva paret ger sig ut på en cykeltur längs Göta Kanal. Det blir  en avkopplande dag längs grusvägar bland slussande fartyg och betande får. 

Vadstena Camping, alldeles invid  Vätterns strand med vidsträckt och vidunderlig utsikt över Sveriges näst största sjö, har de parkerat sin husbil för helgen. En silverglänsande Hymer B DL 678, döpt till Carola efter sin förra ägare, självaste Carola Häggqvist,  som använde den som sitt rörliga hem och turnébuss. Inköpt begagnad i maj, och efter några  månader redan älskad av sina nya ägare, Kristina  Mattsson och Tobbe Malmgren från Göteborg.

Det är en av sommarens allra varmaste förmiddagar. Kristina dukar upp nybryggt kaffe och kakor i skuggan av Carola, och visar samtidigt runt inne i husbilen. Där ryms två stora sängplatser. Det finns ett bord för fyra med fåtöljer och soffa, teve på väggen, fullt utrustat kök med funktionella inredningsdetaljer som vinglasstället ovanför köksbänken. Och så badrummet som för tankarna till Musses och Långbens husvagn – när Kicki trycker på en knapp blir toaletten på två sekunder förvandlad till lyxigt duschrum.

– Ja, det är ett slags lyxhotell, säger Kristina. Och samtidigt är det en stark trygghetskänsla, vi  är som en snigel som bär med sig sitt hem överallt. Tobbe flikar in att det är samma känsla på en båt.

– Jag har varit båtmänniska hela mitt liv, och jag skulle säga att det är nästan exakt samma feeling i en husbil, fast mer bekvämt och enklare. Och så kan vi sticka ut året runt, säger Tobbe medan han småskruvar på två toppmoderna cyklar som står parkerade invid Carola.  

I parets bekantskapskrets är det många som ställt båten och istället köpt en husbil. Tobbes analys är att en båt kräver mer vård och omsorg till skillnad mot en husbil. Och båtmanskapet är ganska besvärligt – vinden vänder och så  vidare. En husbil är mer bekväm helt enkelt.  

Kristina fortsätter att demonstrera olika finesser och berättar att de även har köpt ett vinterpaket till Carola, bland annat golvvärme och extra tjocka fönster.

– Vi planerar för att sticka iväg året runt. Till exempel vill vi åka till Långberget i Värmland för att åka längdskidor i vinter. Det här är ingen sommarsemestergrej för oss, vi kommer använda Carola som vårt extrahem även höst, vinter och vår.    

Man hänger upp cyklar bak på en husbil.

  Aktiva livsnjutare. Paret tar med sig cyklarna var de än åker i landet.
Två mekar med cykel framför husbil.

Paret pumpar upp cykeldäcken inför dagens äventyr. 

Trendstatistiken är tydlig för husbilar: antalet gästnätter i husbil på svenska campingar har under en femårsperiod ökat med 40 procent. Så vad är grejen, varför har det blivit så otroligt populärt med husbil under de senaste åren? Både Kristina och Tobbe svarar utan att tveka:

– Det är friheten! Att spontant kunna sticka iväg. Det är livet. 

Både Kicki och Tobbe gillar kortare äventyr, att dra från stan, käka gott, cykla, se sig omkring och sen åka hem igen. 

– Det är enkelt att sticka iväg efter jobbet. Vi ser en massa nya platser som vi aldrig skulle upptäckt annars. Vi har ett hus på Gotland, men med Carola så kan vi upptäcka ”öjn” på nytt, berättar Tobbe.

Tobbe och Kristina är ett aktivt par. Samtidigt är de stora livsnjutare båda två. De använder bilen för att bo, vattnet för att simma, gräset för att springa, landsvägen för att cykla, som Tobbe beskriver det.  

Förväntningarna på livet med Carola skiljer sig mellan de två: Kristina ser framför sig tjejhelger med kylen fylld med bubbel och god mat. Hennes femåriga barnbarn älskar att sova i husbilen, så det blir säkert en tur med henne senare i höst. För Tobbe är idrotten i fokus. Han ska ta husbilen till sina cykel- eller skidlopp framöver, istället för att bo på hotell.

Grusväg längs Göta kanal. Två cyklister och får rör sig på vägen.

Djur och vacker natur på cykelvägarna längs kanalen.
Två cyklister går ut på en sluss.

På plats vid Borensbergs gamla handmanövrerade sluss.

När kaffet är urdrucket är det dags att ge sig ut på dagens äventyr: en cykeltur längs Göta Kanal efter ett besök vid Borensbergs gamla handmanövrerade sluss. Men för att komma till den lilla sjöstaden vid kanalen ska Carola först få rulla ett par mil. Och allt måste städas undan före avfärd, annars blir det kaos vid en hastig inbromsning. Kicki tar bort muggar från diskbänken, stänger dörren till toan ordentligt, lägger ner ett par skor i en låda under sängen. Och så packar de in sina cyklar och det lilla utebordet och rullar sakta ut från den idylliska campingen i Vadstena.

Från de höga bilsätena är det vacker utsikt över de slingrande småvägarna på Östgötaslätten. Efter en dryg halvtimme kan Tobbe smidigt parkera vid en av ställplatserna för husbilar som det lilla retrocaféet Kaffeteriet i Borensberg erbjuder.  

När kanalbåten M/S Wasa Lejon tuffar sig  igenom slussen står Kicki och Tobbe och vinkar till passagerarna. De hoppar på sina cyklar och ger sig iväg söderut, mot nästa slusstation i Berg, där målet är en glassfika. Tobbe trixar med cykeln, bakifrån ser han ut som en tonår-ing som vill stajla för sin tjej. Kristina skrattar och ser klart nyförälskad ut. De vinkar hejdå, det känns nästan som om de samtidigt vinkar till Carola som står och glänser i solen ett par hundra meter bort. Om ett par timmar kommer de tillbaka till henne, till dess väntar hon lugnt på sin ställplats. 

Två personer solar på en brygga intill Göta kanal.

En paus i solen. Tobbe och Kristina tar igen sig efter en förmiddag på sadeln. 

Boende längs göta kanal

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons