Husbilssemester

Allt fler svenskar väljer att tillbringa sina semesterveckor i husbil. Faktum är att detta är den boendeform som växer starkast i hela Europa. Men vad finns det egentligen för olika typer av husbilar och var kan man bo?

Campingplats och ställplats

För dig som reser med husbil finns två huvudalternativ. Antingen kan du checka in på en campingplats eller välja en enklare ställplats, ofta är en ställplats en enkel parkering där du sköter dig själv och det finns viss service. Väljer du att  checka in på en campingplats så har du tillgång till all service och väljer själv hur mycket du vill ta del av utbudet som finns tillgängligt.

Husbilsmodeller

Innan du tar en närmare titt på utbudet så kan vi konstatera att det finns en uppsjö modeller inom de olika kategorierna där utrustning och planlösningen kan anpassas på många olika sätt. Detta gör variationen stor – så här kommer en genomgång av de grundläggande skillnaderna.

Halvintegrerad husbil

Namnet kommer av att bodelen är påbyggd på ett fordon vars förarhytt är original. I Sverige är främre delen oftast ett Fiat-chassi. Förarhytten är rymlig och stolarna går att svänga runt och blir då en del av interiören. I vissa modeller kan man hissa ner en dubbelsäng från taket i främre delen för att skapa fler sovplatser.
Sovplatser: 2 - 5
Standardmått: längd 6 – 8 m,  bredd 2,20 - 2,32 m

husbil Med sovalkov

Om någon husbilsmodell är specialanpassad för barnfamiljen så är det denna. Denna variant av halvintegrerad husbil har en alkov tillbyggd ovanpå förarhytten. Detta göra att man kan natta barnen en halvvåning upp och sedan fortsätta umgås.
Sovplatser: 2 - 5
Standardmått: längd 6 – 8 m,  bredd 2,20 - 2,32 m

Helintegrerad husbil

Denna variant är specialbyggd från grunden som husbil och är lika bred fram som bak. Rymden inne i bilen blir påtagligt större vilket också medför att utrustningen får mer utrymme. Tycker du att rörelsefrihet och bekvämlighet är värt att betala för så är detta det naturliga valet.
Sovplatser: 2-6
Standardmått: längd 6 – 9 m,  bredd 2,20 - 2,32 m

Lyxhusbilar

I dessa gigantiska lyxvarianter sparas det inte på något. Fullutrustat kök och badrum är standard. Golvvärme i hela boendet en självklarhet och givetvis finns plats för en fin kaffemaskin och vinkyl. När du köper en sådan här behöver du knappast något annat boende. I bakdelen finns det på de ”mindre” varianterna plats för en moped i de större kan du parkera en mindre bil. Kan vara bra att ha med om du vill ge dig ut på utflykter. Trevlig resa.
Sovplatser: 2 - 6
Standardmått: längd 8 – 12 m, bredd 2,40 – 2,50 m
 

Adria Van

VAN - "Plåtisen"

Det här är en alltmer populär variant av husbil – även kallad van. Det som gjort att denna typs popularitet skjutit i höjden de senaste åren är smidigheten. De är relativt små och det är inga problem att ta bilen in i städer eller att parkera vid den lokala butiken. Eller för den delen att ta sig fram med på små slingrande vägar nere i Europa. Vissa använder till och med denna typ som andrabil i familjen. Inuti är de ofta lika välutrustade som större modeller och ger fantastiska möjligheter att upptäcka världen.

Sovplatser: 2 - 5
Standardmått: längd 5,40 - 6,30 m, bredd 2,05 m

CAMPINGPLATSER FÖR HUSBILSEMESTERN

Selected filters: