Tre kvinnor och en man med surfingbrädor på sandstrand.

SURFIN’ SWEDEN - APELVIKEN

Vattensporter blir allt populärare och vem man är frågar så är nog Apelviken i Varberg är ett av Sveriges mest surfvänliga och kända surfspots. Hit återvänder allt typer av surfare sommar efter sommar. Vissa dagar får de sällskap av hundratals badgäster. Andra dagar har de stranden helt för sig själva.

Jens Strandberg har full koll på väderprognosen och meddelar döttrarna att den kommande veckan ska bli solig.

Väldigt solig. 12-åriga Hedda och 14-åriga Thea är båda nöjda med det beskedet. Själv hade han nog gärna sett ett oväder eller två. 

– Jag älskar mörk himmel och hård vind. Då är det högst vågor. Så fort det blåser måste man ut. Det är som ett gift! säger vindsurfaren Jens Strandberg.

Varberg anses vara ett av landets bästa surfingställen och lämpar sig lika bra för nybörjare som för proffs. Blåsiga dagar fylls Apelviken av våghalsiga vindsurfare med färgglada segel. Soliga dagar guppar vågsurfingbrädorna runt mellan badgästerna. Alldeles intill stranden går det också att hyra både stora och små brädor. Det ordnas även kurser.

Surfingbräda mot grön trävägg

Många surfare äter sin lunch på coola Surf Saloon i Apelviken. Här står surfbrädor uppställda lite överallt.
Färgglada träskyltar

Från Apelvikens strand är det nära till allt. Utom Bali.

Jens Strandberg vindsurfade första gången när han var sex år gammal. Brädan tillhörde egentligen storebrorsan, men fick snabbt en ny ägare. Intresset höll i sig och när han blev äldre började han extrajobba i en surfbutik i Malmö. Någon lön brydde han sig inte om att ta ut. Jens Strandberg föredrog att få betalt i surfprylar. Varbergsvågorna beskriver han som rena och stadiga. På andra ställen ”skvalpar det som i ett badkar” när det blåser. Jens Strandberg minns att han var 16 år gammal när han kom hit för första gången. Sedan dess har han återvänt år efter år. 

– Jag gjorde ett uppehåll när jag fick barn, men nu följer de med. Det känns jättekul!De är inte lika galna som jag. De tycker det är ganska skönt med sommar och sol också, men de följer gärna med ut om det är surfväder, säger Jens Strandberg.

Vindsurfing vid tråkigt väder

I år har de synkat sin Varbergsvecka med fyra andra surffamiljer. Om några dagar väntas ytterligare några familjer dyka upp. De flesta bor på campingen som bara ligger några steg från havet. En del tältar också bland sanddynerna.

– För att kunna ägna sin semester åt surfingen måste alla vara med på det. Det är bra att det finns restauranger, massa folk och sol och bad. Annars hade det inte varit lika kul, säger Jens Strandberg och vinkar till sig döttrarna som han ser på avstånd. Med varsin bräda under armen eller ovanpå huvudet tar de sikte på havet. Theas och Heddas kompis Indra Hellström Dupros är också med. Solen skiner och sanden bränner under tårna.

– Jag tycker om vatten. Hittills har jag mest vågsurfat, men egentligen gillar jag fart. Vindsurfing passar mig bättre, men då måste man vara ute när det är tråkigare väder, säger Hedda Strandberg och släpper ner sin bräda i det glittrande havsvattnet. Några sekunder senare har alla dragit i väg åt var sitt håll. Långt bort i fjärran ser man hur någon är ute och motionspaddlar. På grunt vatten provar en sexårig tjej stand up paddle board, SUP, för första gången. Det ser inte det minsta vingligt ut. Tvärtom, och många av badgästerna spanar nyfiket åt surfarnas håll.

Man med vindsurfingbräda på strand

Soliga sommardagar kommer badgäster och vågsurfare till Varbergs stränder. Vid oväder är det i stället vindsurfarna som huserar här.

Jens Strandberg har tagit med sig sin vindsurfingbräda ner till havet för att visa hur det ser ut, men vågorna är alldeles för tama. Seglet fylls inte med vind utan lägger sig platt mot havsytan. När vädret är optimalt blåser det i stället 15 sekundmeter, berättar han. Då får surfarna ha stranden för sig själva. De andra semesterfirarna shoppar eller roar sig på annat vis.

Överlag kretsar det mesta i surfarnas värld kring vädret. Det är det ständiga samtalsämnet. Och om man inte själv kollar prognoserna lär man bli varse.

– Det brukar stå på en skylt vad det blir för vind. Om det ska bli bra förutsättningar är det långa köer till uthyrningen, säger Hedda Strandberg.

Nöjda vid dagens slut

När de känner sig nöjda för i dag vadar de in till strandkanten och lyfter upp sina brädor. De tar vägen mellan sanddynorna och går mot stugan. Snart lutas en paddel och tre sandiga brädor mot träväggen. Döttrarna sätter sig på knä och fotar till Snapchat och Instagram. Jens Strandberg ser nöjd ut.

– När brädorna står uppradade så här, då är det semester, säger han.

En komplett destination

De senaste åren har Apelviken genomgått en rejäl förvandling. Det finns inte bara en ny strandpromenad utan också ett flera nya restauranger för lunch och middag. Vill du passa på att träna finns här flera skateramper och även utomhusgym. Missa inte heller Solviken på Destination Apelviken som är Hallands enda femstjärniga campingplats.

Boende med surfläge

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons