Öland – ett campingparadis med många sidor
Vita sandstränder, solnedgångar, ruiner och röda kalkstensmurar, dekorerade av tiden. Öland är en självklar pärla i Sommarsverige som erbjuder något för alla. Följ med ut i Östersjön och upptäck hur Sveriges kanske främsta campingparadis har vuxit fram genom historien, medinflytande av allt från kungligheter, inlandsis och ett och annat får.
I början av 1800-talets andra hälft levde den unge prins Oscar ett fritt liv, ännu ej tyngd av kronans vikt. Med sin ångdrivna motorjakt reste han runt till de nyanlagda badorterna i bland annat Marstrand och Särö. Prinsen såg de goda förutsättningarna för en dylik anläggning på Öland, och lade fram sitt förslag. Sagt och gjort – byggnationen av Borgholms badanstalt tog fart, och hamnen byggdes ut för att möjliggöra mer båttrafik. Därmed var grunden för Ölandsturismen lagd. Hade det inte varit för prins Oscar så är frågan om badparadiset Öland hade vuxit fram på det sätt det nu gjort.
ÖLANDS TVÅ SIDOR
Öland binds samman av två huvudvägar – en på västra sidan och en på den östra – som sammanstrålar mot den smalare, norra delen av ön. En vanlig beskrivning är att det pågår något mer aktivitet på norra Öland, från Borgholm via Sandvik, till Byrum och Böda, medan södra ön har varit mer färgad av naturupplevelser, lantbruk, Stora alvaret och fågelskådning. Vi låter resan vara målet och faller för varje frestelse att lockas ned på de avstickande vägarna som bjuder på roliga loppmarknader, mysiga gårdskaféer och små byar, fascinerande natur och karismatiska entreprenörer.
EN PLATS FÖR ALLA
Den tidiga turistboomen utgick från Borgholm och det kungliga residenset Solliden som drottning Victoria lät anlägga 1903. Då lockade det till ett slags societetsturism – nu är Solliden ett av de mest populära och mångsidiga besöksmålen för alla målgrupper. Barnen kan gå skattjakt i den ståtliga slottsparken och i lekparken finns både linbana, hinderbana och hoppbana för käpphästar. Under sommaren håller dessutom Solliden Sessions konserter med favoriter för både barn och deras föräldrar.
Efter det blev Öland mer och mer en campingdestination. Det blev en mängdturism som kunde slå igenom på ett helt annat sätt.”
ÖLANDS MAGISKA LJUS
Under andra världskriget hittade en ny målgrupp till Öland, nämligen konstnärerna, då de inte kunde resa runt i Europa för inspiration. Vickleby på södra Öland blev ett slags konstnärscentrum som än i dag är ett populärt besöksmål.
– Därmed befästes tanken om Öland som konstlandskap och att det finns ett särskilt ljus här, berättar Julius Winberg Sääf, verksamhetschef på Ölands museum Himmelsberga.
Det vackra ljuset som leker mellan sten murar och vilda orkidéer, som kvällstid kastar långaskuggor över det vidsträckta Alvaret, är sannerligen påtagligt när vi reser omkring på Öland –så även konsten. Vi besöker museet i Himmelsberga och några av alla konsthantverkare, författare, keramiker och andra konstnärer med sina öppna ateljéer i fantastiska omgivningar. Där får vi uppleva både lokal konst och autentiska, gamla öländska gårdar.
ETT CAMPINGPARADIS BLIR TILL
Ölands stora metamorfos skedde i och med byggandet av bron. Sextusen meter bilväg rakt över Kalmarsund öppnades upp 1972 och förband därmed Öland med fastlandet. Bara att rulla över bropuckeln och se Öland breda ut sig på andrasidan är en minnesvärd upplevelse.
– Efter det blev Öland mer och mer en camping-destination. Det blev en mängdturism som kunde slå igenom på ett helt annat sätt, säger Julius Winberg Sääf.
De enkla stugbyarna började bytas ut eller uppgraderas till bekväma campingplatser som idag sätter sin tydliga prägel på ön. Alla ligger mednärhet till stranden, många av dem direkt vid strandkanten, och utbudet av riktiga resorts och mindre, lugnare anläggningar är stort. Öland har i sanning blommat ut till den ultimata familje-destinationen: Bad och stränder så långt ögat kan nå, spännande ruiner och borgar, förstklassiga campingplatser och fullt av lek. Och allt detta på en ö med unik, välbevarad natur.
FÅRSAFARI på öland
Bordercollien Nelson, fyra och ett halvt år gammal, är den första som hälsar oss välkomna till Mittlandsgården. Hans matte Caroline ska just förbereda en vandring för barn på Victoriadagen, kronprinsessans födelsedag som firas stort här på Öland, med anledning av den starka kopplingen till kungafamiljen.
Caroline är biolog och tillsammans med sin make Magnus arbetar hon på uppdrag av Länsstyrelsen med bland annat skötsel av friluftsanläggningar och naturbevarande insatser. Det är dessa som ligger till grund för den fantastiska naturupplevelse som det är att besöka Öland. Bland annat har Caroline och Magnus återskapat betesmarker där deras får nu betar, och på så vis hjälper de till att hålla Ölands natur frisk och tillgänglig för besökare.
På gården har de länge haft både får och bin, som en naturlig del av livet på landsbygden, men med tiden har det vuxit till en verksamhet och Caroline håller nu turer runt den egna gården.– Vår fårsafari uppstod när de lite äldre boende i området fick besök av sina barnbarn. De tyckte att det vore fint om barnen fick en chans att komma ut i naturen, säger Caroline. På hennes bi- och fårsafarin får vi inte bara möjlighet att mata och klappa djuren, se salamandrar och annat spännande. Vi bjuds även på fängslande historieberättande som ger en förhöjd uppskattning och respekt för det unika, öländska landskapet.
– Jag vill ge ett alternativ till allt det snabba, säger Caroline.
– En av de vanligaste kommentarerna jag får är att man plötsligt börjar se saker som man inte såg innan. Jag tycker verkligen om det, att kunna minska avståndet mellan producent och konsument, och ge lite ny kunskap. På gården står maken Magnus och snickrar på den nya gårdsbutiken inför nästa säsong. Där ska de sälja fårskinn och honung. Bikuporna står placerade i varierande miljöer i skogen, vid slåtterängen och vid åkerkanten som alla är hem åt olika sorters blommor. Då man vet att bin flyger två till tre kilometer för att hitta föda kan Caroline och Magnus på så sätt styra vilka blommor bina kommer ha tillgång till – och olika blommor ger olika smak, färg och textur. Komponenterna är dock alltid desamma, sedan urminnes tider: blommans nektar och binasspeciella handpåläggning.– Det är ett nedärvt recept, från mor till dotter.
öland - EN DEL AV HISTORIEN
När vi färdas över den nästan 14 mil långa ön är det omöjligt att inte slås av mixen. Mixen av gammalt och nytt, lugnt och fartfyllt, lummigt och kargt. På sina håll står tallarna lutade, delvis kapitulerade efter en livslång kamp mot starka höstvindar. Över ängarna sveper den annars så sällsynta röda gladan fram, med sin långa, kluvna stjärt. På stränderna skapas barndomsminnen. Och runtom hela ön tornar medeltida kyrkor över det platta landskapet, som rymmer så mycket. De påminner oss om tiden som varit och tiden som kommer. Om drömmar och om kamp. Om sorg, om kärlek och om det vackra i att få vara med och skriva vidare på Ölands storslagna historia.
Campingplatser på öland
Selected filters: