Annons
Två personer cyklar på grusväg längs havet.

Bli Ölands-tokig du med

Vare sig du tar dig över Kalmarsund via Ölandsbron, eller via cykel- och passagerarfärjan Dessi, så ser du snart Öland ligga utsträckt i horisonten. En syn som hos många älskare av detta vackra landskap framkallar känslor av lugn, ro och frihet.

När du kommer till Öland så kan du vara säker på en sak: Här finns något för alla. På sommaren  fullkomligen exploderar utbudet av aktiviteter, mat- och fikaställen, affärer och upplevelser på hela den avlånga ön. Allt från nattklubbsdunk till rofyllda picknickar, fika på ett stilla trädgårdscafé till mat på en uteservering mitt i ett myllrande folkliv. För familjeutflykten finns en lång rad aktiviteter att upptäcka. Lekland, olika ställen med djuraktiviteter, en mängd artistuppträdanden, motorrelaterade roligheter, karamell kokeri, drakflygning och djurpark med nöjesfält är bara en del av besöksmålen på listan.

Att ön dessutom är känd för sina många och fina sandstränder och oftast toppar sol ligan bidrar förstås till semesterkänslan.

På Öland är kulturen och historien alltid närvarande. Fornborgar, kvarnar och museer finns det gott om. Och historiska platser som besöksmål hittar du nära nog varhelst du vänder blicken; längs öns landsvägar, i byar och samhällen. Då historia  och kultur ofta går hand i hand är det inte ovanligt att kultur evenemang arrangeras på historiska platser. Håll ögonen öppna när  du reser runt på ön. Även kulturutbudet är stort. Konstnärer och fotografer har länge fascinerats av det öländska landskapet. Här finns en rymd som ger ett unikt ljus. Under sommaren anordnas bland annat musikevenemang, konserter, teateraftnar och utställningar på flera platser.

 

Öland - En aktiv ö

Öland är också sportutövarnas och motionärernas ö. Här samsas kitesurfare med löpare, cyklister, inlinesåkare, rullskideåkare och andra som på något sätt vill röra på sig. En lång rad motionslopp, till fots eller på cykel, anordnas årligen och Ironman Kalmar har sin cykeletapp till största delen förlagd till Öland. Hälso- och träningsveckor arrangeras. Vandrings- och cykelleder sträcker sig från norr till söder och från öst till väst.

Före och efter högsäsong söker sig många naturvänner och fågelskådare till Öland. De avnjuter gärna den öländska naturen såväl vår som höst. Det största och mest populära evenemanget på hösten är Ölands skördefest. Inte mindre än 900 olika aktiviteter går av stapeln under fyra intensiva dagar. Då dukas nyskördade läckerheter upp  i affärer, gårdsbutiker, restauranger, krogar och caféer. Tre dagar i maj bjuds det in till dess vårliga motsvarighet då Öland Spirar erbjuder mat och aktiviteter med inriktning mot trädgård och uteliv. Så även om det är sommaren som de flesta väljer för att uppleva Öland är ett besök under vår, vinter och höst varmt rekommenderat. För vill du känna lugnet och komma nära naturen så fungerar alla årstider lika bra på Öland. 

 

Får på betesmark framför fyren Långe Jan.

Naturen på öland

Alvarsmarken, skogarna och ängarna är omtyckta besöksmål. Den öländska naturen är lätt att hitta ut i på egen hand men  det finns också en lång rad duktiga Ölandsguider som erbjuder guidningar i besöksmål som omfattar både natur, kultur och  historia, www.olandsguiderna.com.

I GILLBERGA STENBROTT som är en del av Geopark Öland,  Sveriges första geopark, kan du ta del av öns inre och dess historia rent geologiskt. Där arrangeras också bland annat utställningar  och musikframträdanden. 

vANDRA, CYKLA ELLER TA BILEN OCH UPPLEV öLAND

DRA PÅ VANDRINGSDOJJORNA, HYR EN CYKEL eller ta bilen.  Åk ut och upplev Öland via alla de snirklande småvägar som ligger som ett nät över ön. Ta dig tid att bara se, höra, lukta och ta in med alla sinnen. Motorcyklister brukar särskilt uppskatta småvägar, här finns mängder av dem.

På Öland finns också många erkänt fina GOLFBANOR. Alla har unika bankaraktärer och ligger inbäddade  i vacker natur, upp med golfbagen på ryggen och ge dig ut.

Under hela sommaren, samt under ÖLANDS SKÖRDEFEST i slutet  av september, kan du åka genom en del av Böda kronopark med  ett ånglok från början av 1900-talet. BÖDA SKOGSJÄRNVÄG går mellan Fagerrör och Trollskogen och har restaurerats att visa lite  från skogsjärnvägsepoken i kronoparken 1908 –1959.

sTRANDTIPS PÅ ÖLAND

På sydvästra delen av ön hittar du ERIKSÖRE, en badplats för både människor och hundar. Badet är klassat som EU-bad och anslutet  till Blå Flagg. Här kan du välja mellan sandstrand och gräsytor.  På området finns kiosk, restaurang och minigolf. Dessutom även hunddusch och agilitybana, om du har med dig din fyrbenta vän.

LYCKESAND på norra Öland är en fin sandstrand med mindre kommers, även om det finns en kiosk vid parkeringen. För att underlätta för familjer med barnvagn har trätrall lagts ut. Här är långgrunt och gott om plats. En bit bort finns också nakenbad – för den som föredrar det.

Missa inte heller BÖDA SAND, badplats i närheten av Byxelkrok.  En långgrund, barnvänlig och två mil lång sandstrand. 

Två par sandaler i sanden intill havet.

kULTUR OCH Historiska platser PÅ ÖLAND

SKEDEMOSSE MUSEUM på mellersta Öland kan man uppleva historia, kultur och arkeologi på en gång. Stora arkeologiska fynd har gjorts på platsen, som från vår tideräknings början och fram  till vikingatiden var en av Skandinaviens viktigaste offerplatser. Utställningar, museum, guidningar och vandringsled till offerplats och gravplats.

Ganska långt ner på sydöstra Öland hittar man ett litet ställe  inrymt i en lada, CARLAS CAFÉ. Där kan man från försommar till sensommar ta del av ett digert musikutbud av allt från lokala musiker till världskända sådana. 

CAMPING OCH STUGOR PÅ ÖLAND

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons