
Kustnära camping och äventyr i norra Bohuslän
Upptäck norra Bohusläns rika historia, fantastiska natur och oförglömliga campingupplevelser. Här väntar hällristningar från bronsåldern, naturskön kustcamping och smakrika matäventyr vid havet.
Att resa genom norra Bohuslän är som att resa genom historien, där varje steg du tar för dig närmare våra förfäder. I det natursköna Tanum, i norra Bohuslän, väntar en värld av tusentals hällristningar, där bronsålderns folk förmedlade sina liv och drömmar genom bilder inknackade i landskapets släta berghällar. Dessa förhistoriska konstverk är så unika att de har blivit en del av Unescos Världsarvslista, och att stå mitt ibland dem ger en direkt inblick i bronsålderns liv.
Bohusläns dramatiska landskap, format av inlandsisen, erbjuder en perfekt canvas för dessa hällristningar. I norra Bohuslän har över 1500 av dem upptäckts, med en särskilt variationsrik samling just i Tanum. Här finns skepp som berättar om äventyr, slädar som minner om vinterliv och vapen som talar om dåtidens strider och jakt.


Camping vid havet – en plats med historia
Bilder på djur, människor och deras symboler beskriver deras tro, riter och vardag. Men historien lever inte bara i hällristningar. Bara en kort bilfärd från Tanums fornlämningar, utanför Grebbestad, ligger Saltviks Camping. Denna plats är omsluten av Tjurpannans naturreservats unika skönhet och bär på en egen historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Under krigsåren vaktades kusten av soldater, och när kriget var över återvände de med sina familjer, lockade av den dramatiska naturen.
Aktiv CAMPING I NATURRESERVAT
Det var här, bland klippor och hav, som Saltviks Camping föddes, och har sedan dess vuxit och förändrats, men alltid bevarat sitt arv och sin nära koppling till naturen.
– Campingen har utvecklats mycket sedan mina gammelfarbröders tid. Jag växte så klart upp här då det var ett familjeföretag och tog över efter min pappa som drev det under lång tid, säger Joakim Ulvhammar som i dag äger och driver campingen tillsammans med sin fru Elin.
Här finns nu en stugby med 22 fullt utrustade stugor och tre villavagnar med hisnande havsutsikt. Då campingen ligger mitt i Tjurpannans naturreservat kan man erbjuda aktiviteter för den som söker äventyr – från trampbåt, SUP-brädor och motorbåt till cykling. Lika gärna sitter vi på land och njuter av den rogivande utsikten. Naturen här är vild och oförutsägbar.
– Just för att vi ligger så fint till, så lockar vi till oss alla möjliga besökare. Här kan man vara aktiv året om eller bara sitta med en bok och njuta av miljön, säger Elin Ulvhammar.


Vandring, skärgårdsutflykter och sällsynta djur
Och det finns mer att upptäcka i närheten. En timmes bilfärd bort väntar nya äventyr för den som vill kombinera naturupplevelser med aktiv semester. Bestig Vetteberget i Fjällbacka och belönas med en hänförande utsikt över skärgården, eller cykla längs Kuststigen som slingrar sig genom pittoreska byar och förbi historiska platser.
En dagsutflykt till Ulebergshamn ger dig chansen att beundra imponerande klippformationer, och några mil inåt landet väntar Ekoparksleden – en 4,5 kilometer lång vandringsled där du kan uppleva landskapet som det såg ut på 1700- och 1800-talet.
”Här kan man vara aktiv året om eller bara sitta med en bok och njuta av miljön”
För djurälskare är ett besök på Nordens Ark ett måste. Denna djurpark, som ligger vid Ekoparksleden, är hem för några av världens mest hotade arter och här pågår viktigt arbete för att skydda dem – och samtidigt den biologiska mångfalden. Här kan du vandra genom en tre kilometer lång slinga och möta amurtigrar, snöleoparder, vargar och många fler. För de små finns en lantgård med klappvänliga djur som fjällkor, gutefår och Gotlandskaniner. I en inhägnad med getter hittar vi Belinda Nässén, som arbetar säsongsvis som djurinformatör på Nordens Ark.
– Nordens Ark har mängder av olika sorters djur och mitt jobb går ut på att både ta hand om dem och sprida kunskap till besökarna. Det är ett väldigt kul sommarjobb, säger hon medan hon låter en liten flicka klappa en av getterna.
Skärgårdsliv och smakupplevelser vid kusten
Några mil innan gränsen mot Norge ligger Sveriges västligaste stad, Strömstad. Även här finns många förhistoriska lämningar, men också ett livligt kluster av restauranger, barer och kaféer kring den lilla kajen. För den badsugne är klipporna i majoritet även om det också finns sandstränder, bland annat vid naturreservatet Saltpannan eller på Kosteröarna, som är ett varmt rekommenderat besöksmål. I Kosterhavets nationalpark tillbringar du med fördel en heldag, med utflykter, bad, snorkling och båtturer. Och håll koll på evenemangskalendern – i Strömstad sker alltid något roligt under sommarmånaderna.
När du färdas längs den bohuslänska kusten blir havet en trogen följeslagare. Här finns en mängd vackra orter som är svåra att passera utan ett besök. De små kustsamhällena Bovallstrand och Hunnebostrand ligger sagolikt sammanvävda med de höga, röda granitklipporna. Lysekil är en annan pärla, som visar upp ett landskap endast en skicklig konstnär skulle kunna imitera. Stånge-huvuds naturreservat är kanske den plats som lämpar sig allra bäst för att njuta av de solvarma, böljande klipporna av 920 miljoner år gammal bohusgranit. I akvariet Havets Hus får du en magnifik inblick under ytan och även möjlighet att klappa vissa marina djur.


På den 600 meter långa Smögenbryggan står fiskebodarna tätt, tillsammans med charmiga butiker och restauranger som serverar nyfångad fisk och skaldjur. Om du är morgonpigg kan du vara med när fiskebåtarna landar sina fångster som du senare kan köpa i någon av fiskaffärerna. Från Smögenbryggan utgår också flera båtturer till närliggande Hållö och Kungshamn samt kryssningar genom den vackra Sotekanalen. Du kan även åka på sälsafari eller följa med en lokal fiskare ut på djuphavsfiske.
För den törstige går det att besöka Smögenbryggar’n, ett lokalt ölbryggeri där havets ingredienser är en del av receptet. Med fingertång, blåstång och musselskal skapar bryggeriet öl som bär på smaken av västkustens rika marina liv.
Jesper Jonasson, vd, visar runt i bryggeriets lokaler och berättar stolt om hur de har förenat sin passion för öl och havet i varje flaska de producerar.
– Vi är unika just för att vi brygger med marina ingredienser. Vi använder till exempel musselskal som pH-justerare i vår stout, Svarta Malin, för att öka vattnets hårdhet i stället för att använda industriellt kalcium eller nitrater. På samma sätt använder vi tång för att skapa mer smak, eftersom tång innehåller smakbäraren umami, som fångar upp nyanser av malt och humle i ölet.
Bohuslän – en campingdestination året om
Oavsett om du är på jakt efter hantverksöl och nyfångad fisk, äventyr i dramatisk natur eller mest vill njuta av den stillsamma, råa skönheten vid havet kan du finna det i Bohuslän. Det är också en destination som gjord för besök utanför högsommaren, med än längre kvällssol som glittrar i havet på våren, och mäktigt höstväder som gjort för att smeka de dramatiska klippformationerna utmed kustlandskapet.
Campingplatser i BOHUSLÄN























