tältsemester i SVERIGE

Det är aldrig långt till en campingplats och en semesterupplevelse med tält. På Camping.se hittar du campingplatser som erbjuder ett komplett serviceutbud så väl som enklare anläggningar där du sköter det mesta själv. Gemensamt är att de alla erbjuder boende mitt i naturen. Tältar du med barn kan det vara bra att välja en campingplats med ett bra aktivitetsutbud och kanske blanda äventyrslivet med bekväma och lata dagar vid stranden.

På campingplatser bor du med full service på tältsemestern. Kombinera stormköksmaten med en god middag på restaurangen, fyll på med mat i butiken eller varför inte kombinera tältsemestern med poolhäng på någon av Sveriges alla campingplatser med pool. Det fina med tältsemestern är att du väljer själv. Vill du göra en avstickare och testa på vildmarkslivet så behöver du förhålla dig till allemansrätten. Tack vare det är det faktiskt tillåtet att tälta en eller ett par nätter på de flesta platser i Sverige. Att visa hänsyn mot både markägare och naturen ingår dock. Så tälta till exempel inte på betesmark, jordbruk, odlingar eller planteringar, och inte nära bostäder.

Tältsemester med barn

Barn brukar älska tältsemestern. För att semestern ska bli så bra som möjligt kan det vara bra att tänka på ett par små saker. Det kanske viktigaste är att förbereda barnen genom att sätta upp tältet hemma i trädgården. Gör det också enkelt och välj en campingplats med många barnaktiviteter för era första resor. Ta med mat som barnen gillar och planera så att det finns gott om tid.

Välj rätt tält

Utbudet av tält är stort. Tänk på att välja ett tält som passar era förutsättningar och det bästa tipset är att slå upp tältet hemma ett par gånger innan ni ger er av.

Familjetält

Är ni många och har mycket packning så satsa på tält med förtält. Det kallas också för absider. Här finns också tält med en eller två dörrar. Reser man med bil är det bra att välja ett bekvämt tält med gott om plats för packning.

Vandringstält

Ska ni cykla, vandra och kanske byta campingplats flera gånger så välj ett tält med låg vikt. Många tunneltält håller låg vikt och är enkla att sätta upp.

Taktält

Att bo på biltaket i ett så kallat taktält, blir allt vanligare. Dessa finns i många utföranden och ger en fantastisk frihet. Taktältet fästs i ett takräcke och det finns i flera olika varianter och prisklasser.

REGNSKYDD

Solen lyser inte alltid och ett tälts vattenskydd mäts i mmVp (vattenpelare). Det är framför allt viktigt för golvet.

Ventilation

Välj ett tält med bra ventilation. Detta för att vädra och minimera kondensen inne i tältet.

Checklista för tältsemestern

• Luftmadrass eller liggunderlag
• Sovsäck eller sovtäcke
• Påse för skräp
• Powerbank för mobiltelefon
• Ficklampa
• Diskborste och liten flaska med diskmedel
• Tändstickor
• Fickkniv eller kniv
• Reseapotek
• Stormkök och bränsle
• Dunk eller flaskor för vatten

Campingplatser

Selected filters: