FAMILJESOMMAR I LAHOLMSBUKTEN
Europas högsta sanddyner, knallrosa glasskiosker, långgrunt vatten och mysiga campingkvällar. Vi gav oss ut på en roadtrip längs Laholmsbukten och upptäckte ett sommarsverige – som gjort för familjesemestern.
De lummiga träden lägger sig som ett tak över ån. Rötterna slingrar sig ner i det spegelblanka vattnet och tankarna färdas till tropiska platser i Karibien. Istället befinner jag mig i Halmstad på den svenska västkusten. Rättare sagt på Fylleån, som fått sitt namn på grund av att den ofta svämmar över på våren. Att vi just denna dag flyter fram på varsin SUP-bräda är ett lustigt sammanträffande, men aktiviteten har blivit allt mer populär på senaste tiden.
– Det är inte jättesvårt, du kan nog ställa dig upp mamma, ropar tolvåriga Dennis och viftar med paddeln i luften medan han undviker några stenar i ån.
Jag har fått sällskap av familjen Eno som är bosatt i Halmstad. De har i flera års tid tänkt hyra SUP-brädor från det lokala företaget Kitekalle och nu blev det äntligen av. Dennis hoppar och leker på brädan som om han inte gjort annat i sitt liv. Mamma Jenny Eno plumsar i. Skrattandes. Solen steker och den svalkande stillsamma ån är ett behagligt avbrott från det salta havet ett stenkast bort.
– Det bästa med Halmstad är just närheten till havet. Och att du har sån variationsrik natur. Som detta! Det känns som att vi är utomlands, säger Jenny och ler.
Det är högsommaraugusti och min roadtrip ska ta mig längs Laholmsbukten, från Tylösand i norr till Hovs Hallar på Bjärehalvön i söder. En sträcka som inte bara har en av Sveriges längsta sammanhängande sandstränder utan också mäktiga sanddyner, variationsrik natur och charmiga badorter utplacerade längs bukten. Laholmsbukten kallas också för Sveriges badparadis och det är ingen hemlighet att många av Sveriges vackraste stränder finns just här i Halland.
HEMBAKT I HALMSTAD
Sommarstaden Halmstad bjuder på kullerstensgator och mysiga caféer, lummiga bokskogar och roliga lekparker – och så närheten till stränderna förstås, med sina höga sanddyner där man kan kana på rumpan hela vägen ner. En promenad längs Vallgatan med sina mysiga korsvirkeshus är som att färdas 500 år tillbaka i tiden och om du följer ån Nissan söderut förbi slottet ner till havet kan du äta lunch på Söderpiren samtidigt som du doppar fötterna i den lena sanden.
En lång kö ringlar sig utanför Tivolikiosken och den knallrosa Glasskiosken – två sagovärldar som ligger vägg i vägg och förtrollar såväl vuxna som barn. My Feldt är fyrabarnsmamman, bagaren och entreprenören som synts i TV-rutan, skrivit böcker och som lockar besökare i Halmstad med sockerbullar, färgglada leksaker, memoryspel och krämig glass.
– Vi vill göra grejer som gör folk glada! Jag ser på livet som ett tivoli med spökhus och bergochdalbanor, toppar och dalar och kittel i magen. På ett tivoli är luften alltid söt, lika som den är här hos oss, säger My Feldt och skrattar.
PIRATER I SOMMARPARADISET
Tylösandsleden är en 25 kilometer lång cykelled som tar dig från Halmstad slott till Tylösands böljande stränder och Galgbergets lummiga bokskog. Leden går lika bra att göra på cykel som med bil och den som är sugen på att vandra kan spana in Prins Bertils Stig – en 18 kilometer lång lättvandrad led som sträcker sig från slottet inne i Halmstad längs kusten hela vägen ut till Tylösand.
Ett stopp på Möllegård Café och Riccardos glassfabrik för tankarna till norra Italien med italiensk glass och vedugnsbakade pizzor. Och den som har lite större barn kan spana in Halmstad Wake Park i natursköna Grötvik – ett äventyrs-land på vatten!
Det var i början av 1900-talet som det blev på modet att åka till badorter för avkoppling. Tylösand var innan dess frekventerat av smugglare och pirater – något man än idag kan se spår av i namn på stränder så som Tjuvahålan. Idag är Tylösand ett sommarparadis med sin fyra kilometer långa sandstrand, pulserande after beach och tjusiga golfbanor.
Den gyllene eftermiddagssolen värmer behagligt då jag strosar barfota längs den vidsträckta gyllene stranden. Några morgonrocksbärande lokalbor beger sig ner för ett kvällsdopp medan ett gäng volleybollspelare värmer upp inför den kommande veckans SM-spel. Den i dag nästan folktomma stranden kan en het sommardag fyllas med upp till 50 000 gäster.
Lite längre norrut ligger Haverdal som stoltserar med en av Skandinaviens högsta sanddyner
– Lynga sanddyn. Fyll picknickryggsäcken och utmana familjen med ett stjärtlappsrace nerför kullen! I närheten ligger familjära Haverdals Camping med sin välskötta äventyrsgolf, och den som vill fånga solnedgången tar kustvägen upp till utsiktsplatsen Skallen där man kör genom en hage i sällskap av betande får.
INTE BARA HOKUS POKUS
Gullbrannagården ligger söder om Halmstad utanför Laxvik och köptes på 60-talet in som en liten lägergård av det kristna trossamfundet Svenska Alliansmissionen. Från 70-talet valde man att satsa allt mer på camping och var tidigt ute med att arrangera olika program och aktiviteter. I dag är Gullbrannagården en av Hallandskustens mest populära camping, konferens- och lägergårdar med plats för 1 500 besökare.
– Du skulle ha sett trollerishowen imorse, den var så populär att vi inte fick plats med alla! Och imorgon är det flaskrace i ån, du kommer väl? säger Ewa Bylander, platschef på Gullbrannagården.
Jag har checkat in i en husvagn på området. Campingen är fullsatt och det myllrar av barn-familjer. Ändå känns det inte trångt. Växtligheten, bäcken och de olika områdena ger en trivsam miljö. Sommartid erbjuds omkring 400 aktiviteter och en höjdpunkt är Gullbrannafestivalen som lockar artister från hela världen.
En kort cykeltur tar mig till havet där Gullbranna naturreservat och Gullbrannastranden visar sig vara en orörd oas som lyckats undkomma den största turismen. Här träffar jag familjen Ucar från Unnaryd som gjort en roadtrip från Lysekil i norr hit till Laxvik. De senaste fem åren har de återkommit till Gullbrannagården.
– Vi älskar omgivningarna, stränderna och aktiviteterna för barnen. Tylösand är så vackert och Gullbrannafestivalen en höjdare för barnen. Vi känner oss hemma här!
BADORTER VÄRDA RESAN
Hallands badorter ligger som ett pärlband längs kusten. Mellbystrand och Skummeslövsstrand med sina vidsträckta stränder lockar sommargäster till Sveriges framsida. Det var i slutet av 1800-talet som en ångbåt började trafikera ån Lagan och tog med badsugna gäster till orten Åmot. Här fortsatte resan med häst och vagn till den då orörda Mellbystrand. Idag sträcker sig kustvägen längs hela stranden, förbi populära Mellbystrands Camping där du bor med 14 kilometer sandstrand utanför dörren.
Fortsätter du söderut tar badorten Skummeslövsstrand vid med sina långgrunda, barnvänliga stränder och ett stenkast inåt i landet väntar Laholm – Hallands äldsta stad med sin mysiga stadskärna, sagolika stadspark och kreativa teckningsmuseum där besökare i alla åldrar välkomnas till tecknarateljén för fritt skapande.
LANDSBYGD OCH STAD I SYMBIOS
En kort avstickare från kusten och du kommer till Lögnäs Gård – ett gammalt omgjort lantbruk där du också hittar Barnens Lögnäs, en lantlig oas med gulliga får, getter, grisar och kaniner varvat med inte-nudda-marken-banor, lianer bland höbalarna och kafé inne i stallet.
– Vi är landet light! Härifrån tar det bara 10 minuter till Båstad och ändå får man känna på den riktiga landsbygden, säger Linda Andersson som driver gården med sin man.
Jag går genom stallet och ut genom hagarna där det vimlar av barn som varsamt leker med djuren. Här finns hinderbanor och gungor. Getter betar fritt och stämningen är på topp. På väg vidare mot Bjärehalvön svänger jag förbi Skottorps Mejeri som säljer ostar på mjölk från egen gård och välkomnar besökare att kika på produktionen genom stora glasfönster. Ett kort besök på Kungsbygget Äventyrspark blir det också – en Wild kids-värld och den perfekta nöjesparken en mulen sommardag en dryg halvtimmes bilresa från Båstad.
– Ja, man kan ju inte bara ligga på stranden, skrattar Tony Carlsson som rest från Ljungby med sina två döttrar.
De kastar sig upp på den nya höghöjdsbanan som i olika svårhetsgrad låter besökare klättra på rep, i gångar och ziplinebanor i skogen. Lite längre bort skymtar jag prins Carl Philip med familj. De är på väg upp till rodelbanan. Entusiasmen i kön smittar av sig på långt håll.
OMFAMNAD AV HAVET
Bjärehalvön kallas också för Sveriges Provence tack vare sitt böljande landskap med vingårdar, lummiga bokskogar och vidsträckta ängar. Båstad är sommarmetropolen som sattes på kartan tack vare tennisen, men innan dess var Båstad en populär kurort dit badgäster vallfärdade i början av 1900-talet för frisk luft och salt hav. Härifrån kan du ta båten ut till Hallands Väderö, göra en utflykt till vandringsidyllen Hovs Hallar eller botanisera i Norrvikens trädgårdar som bjuder på en grönskande oas för såväl vuxna som små.
Min resa börjar närma sig sitt slut. Sista kvällen strosar jag i morgonrock ut på bryggan till Båstad Kallbadhus – originalet från sent 1800-tal är förstört av stormar, det nya invigdes 2009. Längst där ute väntar värmande bastur, en pool och så det svalkande havet som så vackert omfamnar Laholmsbukten.
Campingplatser i Halland
Selected filters: