Höga Kustenbron

Campingsemester i världsarvet Höga kusten

Välkommen till ett världsarv och en av världens mest unika kustremsor. Till Höga Kusten kommer man för att hitta både lugnet och äventyret. Följ med oss över Höga Kustenbron.

Vårt första stopp i Höga Kusten är Omne. På den lilla parkeringen får en husbil och en personbil plats. Inte mycket mer. Här, på en landhöjning i Omne, stannar alla som rör sig i området. Utsikten tar andan ur en – sommar som höst, vinter som vår. 

Ett stenkast bort bor Gun Britt Nygren. Varje dag, särskilt under årets ljusa månader, traskar turister förbi hennes hus på väg ner mot vattnet. Med kameran i högsta hugg. Gun Britt har inget emot det. Hon tröttnar själv aldrig på utsikten. Samtidigt har hon märkt att besökarna blivit fler de senaste åren. Lilla Omne har blivit poppis.

Omne ligger i Nordingrå, som enligt ett gammalt talesätt består av 52 byar, 52 sjöar och 52 berg. Om det stämmer är naturligtvis en definitionsfråga. Nordingrå är en del av Höga Kusten i Ångermanland. Höga Kusten, som varit ett världsarv sedan år 2000, är ett av Sveriges snabbast växande besöksmål. Varje år ökar antalet gästnätter i området. Begreppet Höga kusten myntades i början av 1970-talet när länsstyrelsen fick i uppdrag att se över bevarandet av det unika området. Hit kommer människor från hela världen för att vandra, uppleva naturen, bada, fiska, fika i de små pittoreska byarna och låta tankarna vila. Bort från stad, stress och brus.  

– Det finns så fina vandringsleder här som vi boende i byarna hjälper till att markera, säger Gun Britt. Omnefjärden kantas av stugor och bondgårdar, även om det inte är många som driver jordbruk längre. Men det är bra om folk stannar i bygden, för det hjälper till att bygga upp turismen. 

Vi gillar att vandra och då är Höga Kusten oslagbart. Överallt är utsikten något alldeles speciellt.”

– Familjen Scholz från Tyskland

Tusentals år av landhöjningar

Gun Britt, som tillsammans med sin make byggde huset för 23 år sedan, är uppvuxen i Omne. Efter ett antal år i Sundsvall valde hon att återvända till marken som hennes familj ägt länge. 

– När jag var ung ville jag bara härifrån. In till stan, dansa och jobba. Livet är ju så, det har olika epoker. 

I Nordingrå ligger även Världsarvsleden, en tio mil lång vandringsled genom naturreservat, förbi fiskelägen och 29 små byar. Här ser man tydligt hur landskapet har formats av tusentals år av landhöjningar. Den karga naturen är lika till talande som skrämmande. Sagoskogar och skärgårdsvyer, dalgångar och vikar, sjöar och berg – allt som taget ur dramatiska oljemålningar. 

Alla besök längs Höga Kusten kräver ett tur upp på Skuleberget eller någon av de andra mäktiga utsiktsbergen i området. Det är en speciell känsla att klättra till toppen 295 meter upp, andas ut och vila någon sekund innan blicken glider över trädtoppar, landhöjningar och hav. Längst upp serveras Toppstugans frasiga våfflor. För den som inte orkar ta sig upp till fots finns en smidig linbana. I anslutning till Skuleberget ligger Gällstasjön, som inbjuder till svalkande bad. Många platser längs Höga Kusten är för övrigt idealiska för bad. Håll utkik efter Smitingens, Gullviks och Storsands havsbad – eller leta upp en avskild insjö.

Höga kusten, Ångermanland

De makalösa omgivningarna längs Höga Kusten inbjuder till vandringar och äventyr.

Prästberget i solnedgången.

Prästberget i solnedgången. 

ÖLIV OCH VANDRING

Vid Honungsbutiken i närheten av Nora kyrka i Torrum börjar benen hämta sig efter äventyret på Skuleberget. Honungscafét är en av många originella butiker, kaféer och restauranger som ligger längs med Turistvägen. Det är bara att svänga av vid nästa välkomnande skylt. En bit längre bort hittar vi fiskeläget Bönhamn med anor från 1600talet. Här promenerar vi runt bland rödmålade sjöbodar med en glass i handen. Över en räkmacka och en kall öl i småbåtshamnen berättar familjen Scholz från Tyskland att Höga Kusten varit höjdpunkten på deras resa genom ett somrigt Sverige. 

– Det har varit fantastiskt. Vi gillar att vandra och då är Höga Kusten oslagbart. Överallt är utsikten något alldeles speciellt. 

Från Bönhamn, liksom Barsta en bit söderut, går det att ta båten till den lilla ön Högbonden. Här väntar kaffe och lunch i den mysiga trädgården vid foten av den gamla fyren med anor från 1900-talets början. Det är en rofylld upplevelse. Efter Bönhamn slingrar sig bilen till Själand, strax söder om Åmsjön. Gårdsbutiken, hjärtat i den bykärna som är samlad på en höjd, är en  familjeägd restaurang. Här inhandlas delikatesser, blommor och egna inläggningar. Tomatmarmeladen och hjortronsylten köper man med fördel med sig hem, medan strömming eller raggmunk passar för en sen lunch. Mätta och nöjda går vår resa vidare mot Norrfällsviken för en kortare vandring. Stigar med blå markering leder ut i ett reservat med mäktiga klapperfält och röda granitklippor. Omgivningarna är karga, men fortsätter man mot utsiktsplattformen bjuder utsikten mot havet och Nordingråkusten på något alldeles extra.

Norrfällsviken, Höga kusten

Norrfällsviken, Höga kusten

Mjälloms Tunnbröd i Höga Kusten

Mjälloms tunnbröd

RÖKT MAKRILL OCH TUNNBRÖD MED ANOR

Efter vandringen tar vi oss vidare till Fiskarfänget – restaurangen som är en institution i området. På tallriken serveras makrill och räkor och från bordsgrannarna och personalen bjuds det på historier. Till kvällsmålet kan man köpa med det som Fiskarfänget beskriver som ”fisk från egen båt”. Rekommenderas varmt. En ny vacker sommardag på Höga Kusten följer.  Vi beger oss ut på vägarna tidigt och passerar Docksta, Ullånger och Gallsäter innan det bär av in i Nordingrå igen.

– Hittills har det mesta varit fantastiskt, säger Camilla Sjöström från Jönköping när vi möts på en bensinstation. Camilla berättar att hon och hennes familj precis besökt Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Rut Viberg startade bageriet redan 1923. Recept och teknik kom från hennes mamma, som försörjde sig på bakning under 1800talet. Samma metoder används än i dag. Under sommarmånaderna går det dessutom att baka sitt eget bröd i bagarstugan.

ROTSIDAN LOCKAR 

Något besök hos Rut hinns inte med. Vi hinner heller inte förbi Slåttdalsskrevan, en 30 meter djup och 7 meter bred skreva i Slåttdalsberget i Skuleskogens nationalpark. Vi har ett annat mål denna morgon: Rotsidan – en kuststräcka på fyra kilometer som blev naturreservat 1974 och som ofta benämns som de vidsträckta hällarnas reservat. Att promenera här en tidig sommarmorgon, bland dvärgvuxna granar och diabashällar som slipats av havet i tusentals år, är en enastående upplevelse. Det går bara att föreställa sig hur det är vid storm, då vågorna slår högt upp på land.  En ny sommardag på Höga Kusten börjar. Nya äventyr väntar.

Boende längs höga kusten

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons