Annons
Mamma leker med barn på Bödastrand.

Hitta ditt svenska strandparadis

Silkeslena sanddyner, kristallklart vatten och dramatiska raukfält. Sverige har flera stränder i världsklass. Här är fyra av dem

BÖDABUKTEN

Den omåttligt populära Bödabukten är belägen på nordöstra Öland och rymmer två mil fin sandstrand, som ständigt byggs på eftersom havsströmmarna tillför ny sand i stället för att erodera. Bödabukten utgörs av flera stränder, som Fagerrör, Homrevet, Lyckesand och Böda Sand. Varva sol och bad med ett enormt utbud av aktiviteter som vattensporter, tennis och elbilar. 

SANDHAMMAREN

Nordens finaste sand finns månne på Österlens sydligaste hörn. De silkeslena dynerna i naturreservatet Sandhammaren har flera gånger utnämnts till landets vackraste. Tänk bara på att strömmarna kan vara starka, så simma inte för långt ut. Intill stranden ligger en anrik fyr och räddningsstation från 1862 – då området var känt som Sveriges största skeppskyrkogård.

Vy över sandstrand med dyner och havet i fonden.
Vy över vik kantad av sandstränder.

SMITINGEN

Norrlands mest välbesökta havsbad är så mycket mer än bara en strand. I de dramatiska bergen kring Smitingen hittar du inte mindre än fem stora tunnelgrottor. Här finns raukar, flyttblock, klapperstensfält och flera spännan-de promenadstigar. Men hjärtat är förstås den mysiga sandstranden. Njut av släta klippor, kristallklart vatten och beachvolleyplaner av högsta klass.

Vy över sandstrand med havet i fonden.

MELLBYSTRAND

Från Båstad i söder till Lagans mynning i norr sträcker sig Sveriges längsta sandstrand. Länge var den mest känd som hämtplats för tång, men när man 1908 anlade en strandstuga här började förvandlingen till en turistmagnet. I dag lockar den 12 kilometer långa bukten, med sitt långgrunda klara vatten och silkesmjuka dyner, inte minst barnfamiljer. Mellbystrand anses även vara ett paradis för vindsurfing.