Sveriges största semesterboende

Turistlandet Sverige och Sveriges campingplatser lockar allt fler gäster. Barnfamiljer, äventyrare, livsnjutare och andra svenska och internationella turister väljer allt oftare campingplatsen som bas för sin semester. Under juni - augusti bor nästan hälften av alla turister i Sverige på en campingplats. I juli är det ännu fler och camping är sedan många år det vanligaste semesterboendet i Sverige. De senaste åren har antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgått till mellan 15 och 17 miljoner per år.

de bästa semesterlägena

Sverige bjuder på ett pärlband av upplevelser och utbudet av boende är idag större och mer varierat än någonsin. Oavsett om campingplatsen är målet med resan eller endast ett stopp på vägen finns här något för alla. Från mindre och charmiga campingplatser, enklare ställplatser till kompletta campingresorts, glampinganläggningar och allt däremellan. Gemensamt för de alla är att de erbjuder några av Sveriges absolut bästa semesterlägen och alltid med naturen och utomhusupplevelsen som bas. Varje år belönas Sveriges bästa campingplatser med Camping.se Campers' Choice där gästerna röstat fram sina favoriter.

Alla campingplatser på Camping.se är certifierade i enlighet med SCR:s branschstandard. En majoritet av alla campingplatser på Camping.se är också klassificerade i enlighet med SCR:s klassificeringssystem. Klassificeringen mäter vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard det håller.

Statistik och fakta

Flest gäster bor i husvagn, men husbilsboendet har ökat kraftigt de senaste åren och i dag rullar mer än 100 000 husbilar på vägarna. Totalt finns nästan 400 000 campingfordon i Sverige.  

De flesta internationella gästerna kommer från Norge, Tyskland och Nederländerna. På campingplatserna finns i dag också det största stugutbudet för de gäster som vill hyra stuga i Sverige.

Statistik och fakta om branschen och om hur branschorganisationen SCR Svensk Camping arbetar för att utveckla svensk camping med visionen att Sverige ska vara Europas bästa campingdestination finns på SCR.se. Där kan du också läsa mer om hur campingplatser certifieras och klassificeras för att kvaliteten på ditt besök ska motsvara dina förväntningar och våra löften.

Läs mer om branschen på SCR.se