Vildmarksvägen

Med husbil på Vildmarksvägen

En färd längs en av de klassiska Norrlandsvägarna är ett både vilsamt och äventyrligt sätt att upptäcka fjällvärlden. Vildmarksvägen är kanske den mest spektakulära, där många husbilsresenärer kryddar färden med cykelturer och vandring.

Mil läggs till mil. Skogsland blir till öppet myrlandskap, med mjuk fjällsiluett vid horisonten. Ändlös asfalt som ser ut att leda in i evigheten. Åtminstone känns det så under färden med husbil längs Vildmarksvägen. Strömsund är porten till den populära klassikern. Det är bara att vika av västerut mot Håkafot så börjar äventyret.

Den natursköna och vilda vägen i norra Jämtland leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokkplatån, vidare in i södra Lappland ända till Vilhelmina. En sträcka på drygt 50 mil, om man även räknar in vägen tillbaka till Strömsund längs Inlandsvägen.

Den första delen, längs Ströms Vattudal mot gränsbyn Gäddede, är en skönhet i sig, med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. För här finns både öring och röding i mängd, tillsammans med huggvillig sik, harr och gädda. Det är också en resa in i Dunderklumplandet.

Stenjokk erbjuder unika cykelupplevelser!

Stenjokk erbjuder unika cykelupplevelser! Tack vare Bolidens gamla gruvområde finns det närmare 30 mil av grusvägar och stigar, perfekta för terrängcykling i högfjällsmiljö.

Folkkäre Beppe Wolgers spelade på 70-talet in filmen om Dunderklumpen här uppe, med både tecknade figurer och riktiga skådespelare. Minnena finns kvar i trakten, bland annat genom jätten Jorm, en sex meter hög staty som står på hembygdsgården i Strömsund. Efter ett par timmars bilfärd längs vägen ligger mäktiga Hällingsåfallet, Sveriges svar på Grand Canyon.

Jämtlands bästa sportfiske

Hällingsån störtar utför ett närmare 45 meter högt klippstup, ner i Sveriges längsta kanjon. En klart häftig upplevelse, med regnbåge över det skummande vattenfallet och hög luftfuktighet. I Gäddede trivs fisketuristerna, för sjöarna väster och norr om byn har rykte om sig att bjuda på Jämtlands bästa sportfiske. Bredvid turistinformationen ligger Frostvikens fjällpark, som bjuder på en god introduktion till naturen längs Vildmarksvägen, med växter från den säregna fjällvärlden. Titta hur snabbt toltan växer eller leta efter de köttätande växterna i myren. Om du åker den lilla omvägen via Vikens kapell och Sandnäset, kan du köpa ekologiskt korntunnbröd på Maud & Olof Erikssons tunnbrödsbageri som bakat prisbelönt tunnbröd sedan mitten av 60-talet.

Jormvattnet nästa. Här lockar Ola Sundqvist och Elin Eriksson med ridäventyr på islandshästar. Paret har fått flera priser för sin ekoturism-baserade verksamhet, bland annat utmärkelsen ”Naturens bästa”. Äventyren till häst handlar både om heldagsturer och veckoridningar i högfjällsterräng

– Det finns oändliga möjligheter till ridning här i gränslandet mot Norge, säger han när vi lunchar vid en liten skogstjärn. Stekt souvas och tunnbröd smakar himmelskt efter ett par timmar i sadeln.

Ola påminner också om Beppe Wolgers film. – Det var just här han hämtade sin inspiration till Dunderklumpen. Efter ridturen är det dags för vedeldad bastu och svalkande dopp innan middagen i Korpens Öga, ett stilfullt långhus med isländska förtecken. På menyn finns löjrom på tunnbröd, helstekt röding och hjortronglass.

Drick direkt från fjällbäckarna.

Drick direkt från fjällbäckarna.

Hällingsåfallet utanför Gäddede

Hällingsåfallet utanför Gäddede.

GAMMALT MÖTER NYTT I SAMELANDSKAP

Ny dag med högfjäll i sikte. Först ett besök i Ankarede, för att ta del av den samiska kulturen och 1800-talskapellet vid Ankarvattsälvens utlopp till Stora Blåsjön. Här hålls traditionellt midsommarfirande varje år, och även en julmarknad första helgen i december.

För den som gillar att vandra finns en knapp fyra kilometer lättgången stig till Lejarfallet, ett populärt utflyktsmål. Vid Stora Blåsjön och avtagsvägen mot kyrkbyn ligger restaurang Fjällripan. Den mäkta populära krogen drivs av Alexander Nilson, känd som ”arga kocken” från TV3:s program ”Kniven mot strupen”.

Några mil längre norrut börjar det stora äventyret i Stekenjokk, som gränsar till Norge och Västerbotten. En vidsträckt fjällplatå med flera tusenmeterstoppar. Den 16 kilometer långa sträckan över kalfjället är öppen endast sommartid, normalt från andra veckan i juni till början av oktober. Det är ofta spektakulära scener som möter snöröjarna på 900 meters höjd om senvåren, med snödjup på närmare tre meter och där vallarna efter plogningen kan bli mer än sex meter höga. Vill man sedan uppleva fjällvärlden från cykelsadeln bjuder Stekenjokk på några av landets bästa fjällcykelleder.

Det är tack vare Bolidens gamla gruvområde, där det bröts friskt efter kopparmalm från mitten av 70-talet fram till 1988. Kvar uppe på platån, på över 800 meters höjd, finns närmare 30 mil av gamla grusvägar och stigar, perfekta för terräng-cykling i högfjällsmiljö.

Snorkla i fjällbäckarna

Snorkla i fjällbäckarnas kristallklara vatten och se på nära håll när öringen leker. 

UNDERVATTENSÄVENTYR - PÅ HÖG HÖJD

Klimpfjäll och Norgefarargården väntar. Det här var en gång i tiden den sista hållpunkten för forböndernas handelsresor till Norge.
Ewa Hed driver gårdskafé i det gamla värdshuset, som ligger högt uppe på höjden med utsikt mot Kultsjön, Marsfjället och berget Autjoklimpen. Här finns också ett museum och gårdsbutik.

– Jag har haft kaféet sedan mitten av 80-talet, säger hon och lockar med frasvåfflor, hjortronsylt och nybakade tunnbrödskakor med varmrökt röding. Hon tipsar om Fatmomakke kyrkstad vid övre delen av Kultsjön, med mäktiga Marsfjället som granne. Fatmomakke är en samisk, kulturellt viktig plats med anor från 1700-talet. Då användes den för att samla långväga besökare under kyrkohögtider – och endast då. Här finns ett 80-tal kåtor, 20 timrade stugor och en kyrka från 1884.

Saxnäs ligger drygt en halvtimmes resa österut. Byn domineras i dag av Saxnäsgården, ursprungligen ett gammalt gästgiveri som bytt skepnad ett antal gånger och nu inhyser en gedigen restaurang. 

Saxnäs är en tummelplats för äventyrare med fiske, vandring och paddling i sikte. Och en som bidrar till det är Nils Åslund, som driver Stalo Adventures. Han har i närmare tio års tid erbjudit guidade utflykter i naturen, till fots, från cykelsadeln och med våtdräkt, cyklop och snorkel för att kolla både röding och öring i de strömmande vattendragen.

Resan går vidare mot Vilhelmina, förbi mäktiga Trappstegsforsen med stor parkering och kafé, och längs vidsträckta sjön Malgomaj. Vid Saiva Camping, med anor från 60-talet, är det läge att vila ut. En idyllisk plats vid Baksjön, där man som campinggäst kan hänga med på både bäversafari och fisketurer med guide.

– Visst är Vildmarksvägen något som bidrar till Saivas popularitet, säger campingägaren Petter Rosborg.

Han tog över campingen för drygt 15 år sedan och har under åren fått besök av allt fler husbilsresenärer.

– När jag började var husvagnscamparna i majoritet. Men nu är det husbilsgästerna som står för närmare 80 procent av övernattningarna.

Och det är nära från campingen till Vilhelmina kyrkstad med sina gamla timrade 1800-talshus. Ett resmål i sig, enligt Petter Rosborg. Vilhelminavisiten kräver även ett besök på kaféklassikern Stenmans, som återuppstått i ny skepnad. Pralineriet är ett annat måste – i synnerhet för alla fikasugna chokladfantaster. Så visst finns det att göra innan resan fortsätter tillbaka till Strömsund, där cirkeln kring Vildmarksvägen sluts.

FLER TIPS I NÄRHETEN

Boende nära Vildmarksvägen

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons