Annons
Barn på brygga framför ett vikingaskepp.

Gammalt och nytt runt Mälaren

Ingen annanstans i vårt land möts forntid och nutid lika tydligt som runt Mälaren. Här finns medeltida slott och runstenar sida vid sida med food courts och äventyrsbad. 

Området runt Mälaren har ända sedan grunden för Sverige lades varit en av landets viktigaste samlingsplatser. På Helgö och Björkö bedrevs redan under vikingatiden handel. 

Med tanke på den avlånga sjöns plats i framväxandet av vårt land skulle man kunna tänka sig att den skulle få ett storvulet namn, men Mälaren kommer från det fornsvenska ordet ”mælir” och betyder – ”grovt grus”. Man ska dock inte låta sig luras av det alldagliga namnet. Bland det grova gruset finns ju i själva verket guldkorn i överflöd. Inte minst just bland de spår från förr som självklart finns här. Att resa runt Mälaren är att åka tidsmaskin fram och tillbaka, kors och tvärs, genom Sveriges historia. Vid Anundshög, strax nordöst om Västerås, hittar man bland annat Sveriges största forntida gravhög, ett flertal skeppssättningar och runstenar.

Skokloster inbäddat i gröna träd, speglas i Mälaren.

Runt Mälaren kryllar det av ståtliga slott. Skokloster slott med anor från 1654 är det största privatpalats som byggts i Sverige.
Grusgång i grön park.

Grönt är skönt. I parkstaden Enköping finns det gott om avkopplande oaser.

Nästan rakt över sjön finns en annan av de häftigare lämningarna från förr. Den häftiga Sigurdsristningen, med ursprung i 1000-talet, ligger norr om Eskilstuna och hämtar sitt djurmotiv från Snorre Sturlassons ”Sagan om Sigurd Fafnesbane”. Har du bil är det läge att kombinera besöket vid ristningen med ett på Mary’s Café & Butik, en ombyggd lada där det erbjuds förstklassig fika.

Besök Birka, Sveriges första stad

Annars är såklart en båttur till Birka ett måste. Handelsplatsen på Björkö i den sydöstra delen av sjön, brukar kallas ”Sveriges första stad” och anlades redan på 750-talet. Idag är Birka en helhetsupplevelse med guidade turer bland fornlämningarna och ett imponerande detaljrikt vikingamuseum. Höjdpunkten är kanske den åter-skapade byn där man kan prova på vikingaliv i praktiken.

Båtar till Birka går från bland annat Stockholm, Södertälje och Mariefred och är en upplevelse i sig, det finns få bättre sätt att uppleva Mälaren och dess myller av stränder och öar på än från relingen på en turbåt. Vill man hellre ha fast mark under fötterna när man ser ut över vattnet är hamnen i Strängnäs helt rätt, inte minst sommartid. Köp något gott att äta i något av stånden och njut av det blåa vattnet och de lugnt puttrande båtarna. Även Café Grassagården, i en borgargård med ursprung i 1600-talet en bit upp mot stadskärnan, är väl värt ett besök.

GRÖNA MÄLARDALEN

I Mälardalen finns det också gott om grönområden. Tydligast blir det i parkernas stad – Enköping. Inte mindre än 20 parker i olika storlekar finns här och Malin Dalbäck Riera, som arbetar med parker på Enköpings kommun, ser dem som centrala för stadens framtoning. – Parkerna är jätteviktiga. Det är förankrat i lokal-politiken att parkerna ska hålla hög standard och de lockar också många besökare varje år. Tar man en promenad utmed den minst sagt idylliska å-promenaden är det inte svårt att förstå varför Enköping satsar som de gör på parkerna, med guidade turer mellan de sinsemellan väldigt olika gröna platserna. Det är svårt att hitta något mer rogivande än att vandra runt i Drömparken eller Blå trädgård.   Malin menar att staden gått i bräschen för att tänka annorlunda kring hur man anlägger gröna platser i stadsmiljön. När Stefan Mattsson blev ny parkvaktmästare i Enköping 1981 skedde en stor förändring, som vi fortfarande ser effekten av.  

– Traditionellt sett så har man velat ha sommarblommor-planteringar och stora gräsytor som man kan strosa omkring eller ha picknick på, säger Malin. Stefan var mer intresserad av perenner och att planera för flera år och låta parken växa ihop. Behöver man fylla på med energi mellan parkerna är Café Tant Gredelin på Sandgatan ett rätt underbart litet alternativ. I ett av stadens äldsta bevarade hus serveras bakverk som smakar som om de kom direkt från mormors ugn.

HANTVERKSBYAR OCH STÅTLIGA SLOTT

Ytterligare ett tydligt exempel på hur den svenska historien finns på varje kvadratmeter runt Mälaren är slotten. Under framför allt 1600- och 1700-talen växte mer eller mindre storskaliga skrytbyggen upp som röksvampar på stränderna. Det finns ett 10-tal slott i området, från Taxinge i sydost till Engsö i nordväst, alla värda ett besök.

Juvelen i kronan är så klart Gripsholm, värt ett besök i sig eller i kombination med en båttur från Mariefred till Birka. Slottet med sina karakteristiska tornkupoler är det äldsta av de kungliga slotten och har med tiden blivit en kulturell knutpunkt. Rikssalen med helfigursporträtt av Gustav Vasa och hans samtida europeiska regenter är ett exempel, den stora samlingen porträtt på betydande svenskar från Gustav Vasa och framåt är ett annat. Den mysiga Drottningholmsteatern ska självklart också nämnas i sammanhanget.  

Annars slås man av hur Mälarområdet bevarat inte bara det mest iögonfallande och spektakulära från förr utan lika mycket förmår visa upp det mer vardagliga och folkliga livet, långtifrån slottssalarna. Vallby Friluftsmuseum, en behaglig promenad eller cykeltur utmed Svartån bort från centrala Västerås, erbjuder en intressant och levande insyn i hur livet var för 1800-talets bönder i trakten. I den återuppbyggda byn kan man uppleva byggnader från 1600-talet fram till 1800- talet och på nära håll följa hur livet var då, något som understryks i de konsthantverkarlokaler som finns på området. 

Två flickor med varsin get i famnen framför en röd stuga.

Res tillbaka i tiden på Vallby Friluftsmuseum. Ett återuppbyggt bondesamhälle med föremål och byggnader från 1800-talet.  

På ett snarlikt sätt erbjuder Rademachersmedjorna i Eskilstuna en inblick i hantverk med månghundrade år av tradition. Området är en liten oas mitt i centrala Eskilstuna, passande nog ligger det granne med Mälardalens högskolas hypermodernt maffiga lokaler, där man kan strosa runt bland rödmålade stugor och titta in i små verkstäder och butiker.

Om runstenarna, slotten och skeppssättningarna minner om ett avlägset förflutet blir Rademachersmedjorna på sätt och vis en väg in i det moderna Mälarområdet. För när hantverket som presenteras i smedjorna mot andra halvan av 1800-talet började tillverkas i fabriker har området runt Mälaren varit en viktig del av den svenska storskaliga produktionen. Det märks inte minst i Eskilstuna och Västerås, som i hög utsträckning fortfarande är industristäder.  

Munktellmuseet, med såväl badhus som konstmuseum som grannar om man vill ha en heldag i Munktellområdet, vackert beläget vid Eskilstunaåns strand, är ett exempel på detta arv. I tre utställningshallar på sammanlagt 500 kvadratmeter radas 150 års historia av olika industri- och lantbruksmaskiner, med viss tonvikt på traktorer, här upp. Har man alltid närt en önskan att få reda på exakt vad en Munktells motorvägshyvel från 1924 egentligen väger – och varför skulle man inte vilja veta det? – är det här det rätta stället.  

Museer är inte sällan platser där viss försiktighet bland utställningsföremålen både efterfrågas och förväntas, men inte på Munktellmuseet.

– Nej, vi är nog ganska unika på så sätt, säger museichefen Jannicke Serneberg. 

Där många andra sätter upp ”Rör inte!”-skyltar uppmanar vi i stället våra besökare, inte minst barnen, att klättra upp och provsitta. Det är hållbara maskiner det handlar om.

I ett av stadens äldsta bevarade hus serveras bakverk som smakar som om de kom direkt från mormors ugn.”

Fortsätter man utmed ån kommer man snart till Café Norr, som med sin funkisinredning, utmärkta mat, behagliga barhäng om kvällarna och genomgående jazzinriktning (ibland är det konserter här) är en av stadens mest älskvärda restauranger.  

Över 1000 år gamla Västerås är på många sätt en port in i den svenska historien. Utöver de redan nämnda Vallby friluftsmuseum och Anundshög finns här inte minst Domkyrkan. Med rötterna i 1200-talet och Erik XIV:s grav som en av många sevärdheter är den över 90 meter höga byggnaden minst sagt mäktig. I det intilliggande gamla kosistorhuset från 1500-talet erbjuder Café Malin ett annars svårfångat lugn, både utomhus på den idylliska baksidan och på insidan, där man en våning upp kan studera kafé-Sveriges kanske vackraste innertak.

Västerås är också en stad som bygger vidare på närhistorien. Runt järnvägen och ner mot Mälarens stränder ligger fortfarande många industri-komplex kvar. Samtidigt håller den där bilden på att förändras och förnyas, inte minst tack vare ställen som Slakteriet. En finsmakarsaluhall öppnad 2009 och placerad mitt i annars ganska anonyma industriområdet Sjöhagen.

– Det är ju inget klassiskt cityläge vi har, medger Slakteriets projektledare Greger Johansson. Men vi har byggt Slakteriet som begrepp och gjort det till ett ställe med stark matkoppling, som det är värt att ta sig till för att man vill unna sig något.

Slakteriet erbjuder dels förstklassiga råvaror att laga själv – det är tveklöst hit du går för att hitta det bästa för kvällens grillning till exempel – dels varierad mat att äta på plats eller ta med till den mysiga food courten, där ett tiotal små restauranger erbjuder prisvärd och utmärkt mat från en mängd olika kök. Det är, för att använda Gregers ord, ”fine dining, men utan pincett”.

Och skulle man trots allt vilja ha fine dining med pincett är Locavore på Ångkraftsvägen, med ett asieninspirerat kök, det självklara valet. På den artonde våningen, med imponerande utsikt över Mälaren, kan man sitta med ett glas i handen och låta blicken vandra ut mot vattnet och bort över ett vidsträckt område där gammalt ständigt möter nytt. 

FLER TIPS i närheten

Två vuxna åker vattenrutschbana.

”Sveriges första actionbad” - Kokpunkten i Västerås.

Campingplatser längs Mälaren

Selected filters:

Annons