Annons
Läckö slott med Vänern i förgrunden.

En rundresa Vänern runt

Böljande fält, trollska skogar, berömda slag och goda drycker. Resan runt Sveriges största sjö bjuder på rafflande historieberättelser, kulinariska matupplevelser och mäktig natur.

Utsikten är svårslagen

Från Kinnekulle ser man ut över täta skogar, böljande fält, små vattendrag och så vid horisonten breder hela Vänern ut sig i all sin prakt. Platåberget och naturreservatet en bit väster om Götene, känns som en naturlig plats att börja en text om Vänernområdet. Den brokiga, frodiga, speciella natur som skapats här, i området mellan Sveriges största sjöar, Vänern som ligger närmast, och långsmala, djupa Vättern en bit österut, gör sig bra uppifrån det som brukar kallas det blommande berget. Här kan man uppleva en växtmångfald som inte finns på många andra ställen i det här landet: vilt växande ramslök som man upptäcker med näsan innan man ser den med ögonen, mängder av senvårsblommande körsbärsträd och St Pers Nycklar-orkidéer.

Samtidigt kan man lika gärna börja den här texten, och självklart resan den beskriver, på en mängd andra platser runt Vänern och uppleva helt andra saker, vilket är själva poängen med att ta sig runt i det här området. Variationen är styrkan. Sveriges största sjö täcker en så stor yta att man får in det mesta runtomkring den. Den bördiga Västgötaslätten i syd, Göta Kanal-slussarna i öster, Dalslands idylliska vattendrag i väster och Värmlandsskogarna i de nordligare delarna.

Västgötaorterna

Nu har vi dock börjat på Kinnekulle och då är det inte svårt att röra sig mot de mysiga västgötaorterna i de östra och sydöstra delarna av området. En liten bit inåt landet hittar man till exempel ett av landets mest dramatiska historiska event.  I lilla Hova firas under en dryg vecka i juli varje år riddarveckan (i år 9-17/7) där man uppmärksammar minnet av det berömda slaget på orten år 1275. Den intensiva brödrastriden mellan på ena sidan Valdemar Birgersson och på den andra dennes bröder Erik och Magnus (som senare skulle komma att kallas Ladulås) räknas som ett av de klassiska slagen i svensk historia och firas i dag genom att hela orten förflyttas tillbaka till medeltiden, klär ut sig i riddarmunderingar och arrangerar bland annat spektakulära tornerspel. Ett måste för barnfamiljen.

HISTORISKA UTFLYKTER OCH FISK PÅ MENYN

Områdets långa historia märks också i Mariestad, där man kan guidas genom den gamla stan med sina karakteristiska trähus, slappna av i den lummiga Alparken med anor från 1860-talet och besöka den milt sagt storslagna sengotiska domkyrkan, som byggdes redan 1593. Har man möjlighet att ta en kort avstickare norrut väntar också Torsö, Vänerns största ö, med gott om fornminnen, vandringsleder och utmärkta restaurangen Laxhall med fin utsikt över sjön.

Vill man äta en bit efter de historiska utflykterna finns det gott om fiskrestauranger också inne i Mariestad, inte minst nere i hamnen. Är man lika intresserad av det i glasen som det på tallriken är det värt att besöka både Bryggeriet Mariestad, med egen ölproduktion, och Kingfisher som har sin egen svenskproducerade whisky.

Tar man sig vidare söderut hamnar man snart i Lidköping. Här finns möjlighet att få en lite närmre blick på Vänern än den spektakulära panoramavy man får från närliggande Kinnekulle. På Vänermuséet finns ett akvarium med fiskar från sjön och en stor samling med föremål från den långa historia området har när det gäller sjöfart och handel. Båda sakerna är för övrigt fortfarande aktuella: det är från Lidköping många av båtarna går ut till sjöns skärgård och Lidköping är också en shoppingstad med ett annorlunda utbud, där både många småbutiker och Rörstrandbutiken – porslinsjätten har fabrik i staden – lockar.

Mot Kållandsö

Från Lidköping finns det också all anledning att ta sig ut på Kållandsö, som ligger norr om staden och innehåller åtminstone två omistliga besök. Det smäckert rundade Läckö Slott, som byggdes under den svenska stormaktstiden, erbjuder smådjurssafari för barn, prunkande trädgårdar och operaföreställningar, vid sidan av de guidade rundturerna.

En bit norrut från slottet finns också fiskeläget Spiken med sina restaurangbodar och fiskaffärer, förmodligen en av de mest idylliskt mysiga platserna runt hela den gigantiska sjön. På bryggorna här vill man inget hellre än att beställa nyfriterad fish and chips, något kallt att dricka och njuta av solen.  

Ett får som tittar in i kameran från en ljungblommande äng. En fyr syns i bakgrunden.

Får och fyr på Gunnarsholmen.

Två barn med hov leker i vattenbrynet.

Kristinehamn i nordöstra Vänern erbjuder många fina badplatser.

TROLLYWOODKÄNDISAR OCH MÄKTIGA SLUSSAR

Även om Vänern är vårt huvudsakliga vattendragsfokus är det svårt att inte också fastna, åtminstone tillfälligt, vid de byggnadstekniska mästerverk som leder till och från sjön också. Göta Kanal-mynningen i Sjötorp med dess slussar och det avancerade och mäktigt höga slussystemet i Trollhättan är båda värda besök. Fallens dagar, landets äldsta stadsfestival, i Trollhättan är en folkfest tillägnad den snillrika slussen och firas med start den tredje fredagen i juli med artister på scen och ett stort antal olika aktiviteter. Missa framför allt inte fallpåsläppen, som sker flera gånger per dag under festligheterna, där slussen öppnas helt och 300 000 liter vatten per sekund flödar ut. En mäktig upplevelse.

Staden strax nedanför Vänerns sydligaste spets har dock mer än de mäktiga slussarna.

Inte minst finns mycket att uppleva om man är filmintresserad. Sveriges Hollywood, eller Trollywood som det också kallas, är ju beläget här. Har man minsta intresse för svensk film – eller för danske regissören Lars von Trier som spelat in ett par av sina hyllade verk här – så erbjuder staden gott om aha-upplevelser. Vart och vartannat gathörn tycks ha dykt upp på vita duken, här finns miljöer och platser att känna igen från såväl Lukas Moodyssons ”Tillsammans” som Josef Fares ”Jalla! Jalla!”.

Även grannstaden i norr, Vänersborg, har sin beskärda del av filmhistoriska minnesplatser, från ”Svensson Svensson”-filmen och redan nämnda Fares ”Farsan” till exempel, men det är så klart inte det enda som finns i ”Lilla Paris”. Skalden Birger Sjöberg gav Vänersborg smeknamnet och likheterna med den franska metropolen märks framför allt när man promenerar i de centrala delarna av staden där flera imponerande byggnader finns, bland annat Vänersborgs Museum.

Vill man svalka sig erbjuder Vänersborg också några av de bästa badställena med flertal stränder i anknytning till staden, som Nordkroken, Skräcklan och det lite mer avsides Ursand. I likhet med Lidköping finns även här impone-rande platåberg, men där Kinnekulle är ett berg och kanske mest minnesvärt för det rika växtlivet, är de här två – Halle- och Hunneberg – kan-ske mer berömda för sitt rika djurliv. Västsveriges enda ekopark kallas, självklart av en anledning, för ”älgens berg”.

DALSLAND - EN NATURSKÖN DOLDIS

Från västgötska Vänersborg tar vi oss upp i Dalsland, där naturen blir mer vildvuxen, skogarna tätare och vattendragen fler. I inget annat inlandslandskap i Sverige är vattnet lika närvarande som här. Vänern är en självklar del av det, men det handlar lika mycket om kanaler och mindre sjöar runtom, som knyter ihop allt till ett intrikat vattenburet system. Här tar man sig med fördel och självklarhet fram med paddel. I ett landskap till 25 procent bestående av vatten är det extremt avslappnande och njutningsfullt att ta sig fram med kanot eller kajak. Som allra mest spektakulärt är kanske paddlandet vid den berömda akvedukten i Håverud, den långa vattenfyllda plåtränna som byggdes under 1860- talet och leder paddlare och båtägare över en fors och under både en järnvägs- och landsvägsbro.  

I Dalsland får man så klart inte missa landskapets enda stad Åmål heller. Den tidigare handelsstaden med anor från 1600-talet härjades av en svår brand 1901, men tack och lov klarade sig Gamla Staden undan lågorna då och kvar finns en svårslagen samling välbevarade och vackra byggnader från 1600- och 1700-talen. Att området som förr var marknadsplatsen i dag har blivit en lummig park är på sätt och vis talande för en stad som lockar med fina naturupplevelser.

Fartyg på akvedukten i Håverud.

Färdas du genom Dalsand är ett  stopp i Håverud ett måste. Här hittar du nämligen landets enda akvedukt, men även ett fotogalleri, antikaffär, glasblåsare med mera. 

En kvinna och ett barn paddlar en kanot. Båda iklädda flytvästar.

Trollska skogar och Europas vackraste sjösystem - upplev Vänernlandskapet på bästa sätt genom att hyra en kanot. 

KONSTNÄRLIGA OCH ÄVEnTYRLIGA VÄRMLAND

Tar man sig vidare norrut och in i Värmland är en båttur från Säffle ut i Lurö skärgård ett måste. Sveriges största insjöskärgård erbjuder en säregen miljö med sina många små öar och kobbar och gott om aktiviteter – vandring, fika och svalkande bad.

I ett område som domineras av imponerande naturupplevelser av alla dess slag är Karlstad egentligen Vänernområdets enda större stad. Värmlandsmetropolen fick sina stadsprivilegier 1584 och har en rik historia och kulturell tyngd, vilket märks. Här kan man bland annat vandra i Gustaf Frödings fotspår och besöka nationalskal-dens minnesgård Alster, åtta kilometer utanför stadskärnan. En annan mer modern kulturell Värmlandsprofil är så klart akvarellmästaren Lars Lerin, vars museum i gamla dansinstitutionen Sandgrund samlar Lerins mest kända målningar.

Sandgrund ligger dessutom nära ett annat av stadens absoluta måsten – Värmlands Museum. I den ljusa vackra byggnaden berättas hela regionens händelserika och långa historia, samtidigt som det finns ett uttalat mål att sätta stora globala frågor i regionala och lokala perspektiv. Ett tips är att gå hit lite hungrig så man har en anledning att smita in på den utmärkta museirestaurangen Matbruket för lunch.

 

Man och barn vid ett restaurangbord framför gammal stenbyggnad.

 

Picassostaty vid Vänern

Även i Kristinehamn i det nordöstra hörnet av Vänern är konsten i högsta grad närvarande. Mest känd är förstås Picassostatyn, lokaliserad vid Vålösundet sju kilometer utanför stadskärnan, men så är det också en sällsam upplevelse av på samma gång både kultur och natur. Den femton meter höga gråa betongstatyn, föreställande Picassos fru Jacqueline, både smälter in och står ut i omgivningen av klipphällarna vid sundets strand, precis intill Vänern. Vill man bygga på den upplevelsen med mer natur är Kummelön ett givet besöksmål. Med sin kombination av äldre träd, ängar, skärgårdsmiljö och lättillgängliga promenadleder är det ett naturreservat som passar de flesta, inte minst barnen.

Här känns den rofyllda naturen nära. Som så ofta runt Vänern.

Fler tips i närheten

CAMPINGPLATSER LÄNGS VÄNERN

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons