Annons
Ett par promenerar hand i hand längs en vindruvsplantering.

Vinlandet Sverige

Idag finns drygt 100 vingårdar i Sverige och ett trettiotal är professionella. Här är tre av dem som gärna tar emot besökare för guidade visningar och vinprovningar.

 

LÅNGMYRE VINERI GOTLAND

I Burgsvik på Gotlands sydspets ligger Långmyre Vineri, som drivs av paret Emma Serner och Andrea Guerra. Vingården grundades 2018 och fokus ligger än så länge på rosévin. Framöver kommer man även satsa mycket på mousserande vin.

– Klimatet och breddgraden utmärker oss från viner producerade längre söderut. Tack vare en lång växtsäsong med milda temperaturer får druvorna en jämn och långsam mognad som ger komplexitet och välutvecklade smaker, säger Emma Serner.

På den Krav-certifierade gården odlas fem olika sorters druvor, tre gröna och två blå. De är valda för att klara det skandinaviska klimatet och för att inte behöva kemisk besprutning. Visionen är ett jordbruk med minimal inverkan på miljön. År 2022 lanseras Långmyres viner på Systembolaget och vingården kommer erbjuda guidade rundturer och vinprovningar för besökare under sommarsäsongen.

 

VEJBY VINGÅRD SKÅNE

Bjärehalvön i nordvästra Skåne lär vara ett av Sveriges vingårdstätaste områden. Här finns den lilla familjeägda gården Vejby Vingård, som driver en ekologiskt hållbar vinframställning enligt ”single vineyard”-principen, det vill säga att varje flaska endast innehåller druvor från denna gård. Till skillnad från de flesta andra kommersiella vingårdar i Sverige framställer Vejby Vingård främst rött vin, som kräver varmare klimat än vitt och rosé. För att hålla temperaturen uppe täcks jorden av sten från det närliggande bygget av tunneln genom Hallandsåsen, vilket enligt gårdens ägare Jeppe Appelin höjer marktemperaturen med upp till 15 grader.

Vejby Vingård utmärker sig även med sina orange viner, framställda enligt gammal georgisk tradition. År 2020 etablerades en georgisk vinkällare, en marani, med 19 stora lerkrus där vinerna jäser och lagras.

Vingården håller öppet för besökare året runt och under skördetiden i oktober välkomnas även gäster att vara med och plocka druvorna och känna på livet som vinodlare. 

 

 

Vy över en vinodling.

Isvin framställs av druvor som plockas vid -7 grader. Blaxtas isvin har vunnit flera tunga priser.
Vindruvsklasar på stock.

I Vejby framställs ett orange vin enligt gammal georgisk tradition.

BLAXSTA VINGÅRD SÖRMLAND

Sveriges äldsta och nordligaste kommersiella vingård ligger strax utanför Flen i Sörmland. Blaxsta Vingård grundades år 2000 och drivs av Göran och Ulrika Amnegård. Gården är den enda i Sverige som odlar de ädla druvsorterna vitis vinifera men framför allt är den känd för sitt isvin, ett sött vin som framställs av druvor som plockas vid 7 minusgrader. Blaxtas isvin har belönats med guld i vin-VM fyra gånger, senast 2019. På gården tillverkas även ett isvin av Åkeröäpplen och ett mousserande vin från päron och vita vinbär, utöver mer traditionella viner som chardonnay och grand cuvée.

– Svenska viner är unika på många sätt. Ingen annanstans i världen utsätts druvorna för så myck-et dagsljus som här och ingen annanstans finns så mycket mineraler i jorden, säger Göran Amnegård.

Till Blaxsta vingård hör också restaurangen Kung Blacke där Göran Almegård står för menyn.

 

Varför vin  från Sverige?

Sveriges långa sommardagar och den mineralrika jorden ses som goda förutsättningar för smakrika viner som står sig väl i konkurrensen från mer traditionella vinländer. 

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons