Familj sitter i skogen.

DE VALDE VILDMARSCAMPING I VÄRMLAND

I tio år har familjen Ekensten haft husvagn och  många är de ställen i Sverige de besökt. I år gick turen från hemmet i Vallda utanför Kungsbacka till en av  landets få renodlade vildmarkscampingplatser, Glaskogens Camping i Lenungshammar i västra Värmland. 

Plats nummer 19 står det på vägbeskrivningen. Man följer  en slingrande smal grusväg förbi platserna  där det står tält, husbilar och husvagnar. Nummer  19 ligger i flödande solljus med storskog på ena sidan och ungskog på den andra. Marken är täckt  med blåbärsris och bara ett stenkast från husvagnen speglar sig sjön Övre Gla där den hyrda kanoten ligger förtöjd.

På vildmarkscampingen finns en eldstad vid varje campingtomt

Intill varje plats finns en eldstad och familjen Ekenstens är välanvänd. Storebror har fattat tycke för eldning och en stor del av hans dagar går åt till att hitta tekniker för att bli snabbare med tändstålet, bygga bål och grilla en och annan  marshmallow. Men han är väldigt noga med att släcka efter sig.

– Det rådde eldningsförbud förra veckan på grund av torkan men nu har de släppt på det, tack och lov, berättar Ann-Charlotte.  John eldar hela tiden.  

Familjen Ekensten består av Matti och Ann-Charlotte och barnen Malin, 10, och så John – han är 13. Matti arbetar som teknisk förvaltare och Ann-Charlotte är författare. Dessutom driver hon den välbesökta bloggen Campingfamiljen som berättar om campinglivet i stort och smått.

Det var aldrig självklart att familjen skulle bli campinggäster. Västkustbor som de är växte både  Ann-Charlotte och Matti upp med båtar och segling, men när de fått sitt första barn kändes båten inte lika naturlig längre.

– Jag kände mig inte trygg att segla med en bebis och då var det läge att göra något annat, berättar Ann-Charlotte som byggt en del av sitt författarskap kring serien Tage på camping, där en hel del är självupplevt.

Kvinna metar
Öring, Löja, Abborre, sik och gädda är bara några av de fiskar som kan hamna på kroken i Övre Gla.
Flicka plockar bär.
Malin Ekensten på blåbärsjakt i den värmländska Glaskogen.

Husvagnen är en Cabby 650. Den är vinterbonad och från början var tanken att även använda husvagnen under vintrarnas fjällsemestrar, men  dit har familjen inte kommit än. Vagnen används  ett par tre helger på försäsongen, en längre tur på två till tre veckor under semestern och sedan ytterligare en handfull gånger under eftersäsong.  

Familjen beskriver sig som aktiv, som sällan hänger på campingplatsen hela dagarna. De vill ut och se sig om. Men på en vildmarkscamping är det förstås lite annorlunda. Här finns friluftslivet helt nära. En av alla fördelar med att bo så här upptäckte familjen snabbt. Varje morgon äter de nämligen blåbärssmoothie till frukost.

– Vi hade frysta blåbär med oss men just nu plockar vi färska blåbär till frukost precis bredvid husvagnen, berättar Matti.  

Så långt det går försöker familjen göra aktiviteter tillsammans, men ibland delar de upp sig. Lillasyster kan bli en aning otålig, varför hon idag ska ut och cykla med sin pappa medan Ann-Charlotte och John tar en vandringstur i omgivningarna.  

Matti kopplar på Malins ”påhängscykel” som sitter fast i hans egen, de knäpper sina cykelhjälmar och så ger de sig ut. Malin strålar som en sol och pratar glatt. De susar fram på vägarna mitt i skogen och flätorna i Malins hår fladdrar.  

Att bo på en vildmarkscamping

En vildmarkscamping skiljer sig från en  ”vanlig” på flera sätt. Ett som familjen särskilt  noterat är tystnaden. De är som inkapslade i en hemmiljö av hav och tång och salt.  

Annars är inte familjen här för att se vilda djur. Det behövs inte, de har de flesta av dem runt knuten där hemma. För deras grannar på  campingplatsen är det säkert något helt annat.

– Vi är ganska ensamma som svenskar, de allra flesta här är från Tyskland, Danmark och Holland, berättar Ann-Charlotte.  

Runt om på campingplatsen finns torrdass, något som inte roar Ann-Charlotte.

– Torrdass är inte min grej, jag vill ha det lite mer bekvämt. Därför var jag skeptisk till att åka hit, det erkänner jag. Men det finns ett servicehus med toaletter och duschar som man cyklar till på några minuter.  

Familj i kanot på sjö.
Paddeltur i Övre Gla, en halvtimme sydost om Arvika

Paddla kanot på semestern

När Ann-Charlotte och John kommer tillbaka har Matti och Malin bytt cyklarna mot kanoten och de paddlar omkring i väntan på dem. Malin vinkar när Matti styr in mot land för att hämta upp dem. Planen är att paddla ut till en udde, äta lunch och tillbringa eftermiddagen där. Trangiaköket packas ner och så bär det av.

– Det är något vi använder mycket, även när vi gör utflykter på hemmaplan, berättar Matti.

Paddelturen är inte lång och snart går de iland på en udde i Övre Gla, här finns brygga och en liten vik med vindskydd. John börjar omedelbart samla ved medan Malin och Matti hjälps åt att plocka upp köket. Ann-Charlotte tar sitt kastspö för att pröva lyckan. Det är bara hon som har fastnat för fiske, resten av familjen har inte fattat tjusningen.

– Jag tycker att det är väldigt rofyllt att fiska och är inte så noga med om det nappar. Jag drömmer om att lära mig flugfiske och någon gång så ska jag gå en kurs. Men det får bli när barnen är äldre.  

Det är flera kanoter ute på sjön, några med fiskespön och några ungdomar som paddlar ikapp. Det ser vingligt ut. På andra sidan har en pappa och hans dotter dragit upp sin kanot på land och ser ut att plocka svamp eller bär.  Det serveras nygrillad korv från Trangia-köket och familjen njuter av stillheten i skogen, plockar en näve blåbär och stoppar i munnen. Malin är ivrig och vill paddla mer och när pappa gör henne till viljes skrattar hon gott. John bygger på sitt bål.

– Det är han inte ensam om, de andra campinggästerna eldar hela dagarna. Bålen brinner från tidig morgon till sen kväll, säger Ann-Charlotte. 

Pojke vid eldstad i naturen.
Säker eldning. Storebror John praktiserar en av sina främsta outdoor-hobbiesar.

Campingplatser med klassificering vildmarkscamping

I Sverige finns många campingplatser med vildmarkstema, men det finns bara två som har klassificerats som särskild vildmarkscamping.

 

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons