Fårö - Kärlek vid första ögonkastet
Fårö, den karga ön på Gotlands nordspets, bjuder på en av Sveriges mest speciella miljöer. Bland vidsträckta stränder, förtrollande vackra hedar, pampiga raukar, betande får och vita kalkstenshus, finns gott om smultronställen för hela familjen.
En vanlig beskrivning av Fårö är ”som utomlands fast hemma”. När man kommer i land på ön efter den korta färjeturen från Fårösund till Broa, förstår man varför. Plötsligt befinner man sig i en miljö som hämtad ur Sagan om Ringen med väderkvarnar, stentun (gotländskt ord för stenmur) som omgärdar hagar där får betat sedan urminnes tider, ladugårdar med brant sluttande agtak (gotländsk typ av halmtak), lågt hukande fiskelägen och öns unika flora och fauna som gör hela ön till riksintresse för kulturmiljö och naturvård.
Att ön är ett sinnestillstånd snarare än en plats är en annan populär beskrivning. Har man upplevt stillheten på en blommande klintäng eller en enslig strand, endast ackompanjerad av vågornas bränningar och lamm som bräker i fjärran, förstår man varför.
Just sinnestillståndet är centralt när Tina Henriksson, kvinnan bakom Fårös inofficiella besöksguide Upplev Fårö berättar om sin favoritö. Hon menar att Fårömagin ligger i en känsla.
– På Fårö får jag ett lugn i kroppen. Det räcker med att jag kör av färjan i Broa så kommer det över mig.
Tina bor i Visby, men har sina rötter på Fårö och åker till sommarhuset i Verkegårds så ofta hon kan. Hennes favoritaktiviteter på Fårö är naturnära och enkla, kvällspromenader till Verkegårds fiskeläge, kasta pinnar till hunden vid Jauvika eller besöka raukarna en stormig dag.
Upplev Fårö med cykel eller till fots
Enligt Fårökännare som Tina, upplevs öns atmosfär bäst med enklast tänkbara medel. Som att hyra en cykel och trampa i väg på kalkstensdammiga vägar förbi urgamla tallar och enar. Eller att ge sig ut på strövtåg i det urgamla kulturlandskapet. En vandring på Dämba natur- och kulturstig bjuder på typisk Fåröskog med ruiner av lambgift (små hus där utegångsfår kan söka skydd och bli utfodrade), kalkugnar och 2000-åriga gravar.
Eller att packa en picknickkorg (gärna fylld med smördoftande bullar och Mommakakor från hembageriet Sylvis döttrar) och leta upp en läplats vid en sanddyn på Norsta Aurar och tillbringa dagen nergrävd i len sand. Eller varför inte se ön från ryggen på en islandshäst som töltar fram i havsbrynet. Fårö Islandshästar arrangerar turridning året om. Fårö ska upplevas med alla sinnen!
– Fårö beskrivs och upplevs som magiskt och något utöver det vanliga. Ön erbjuder ett lugn och är en plats där alla kan finna sitt eget smultronställe. De flesta hade stannat livet ut ifall de kunnat, säger David Ruthström, Fåröbo och energisk entreprenör, som bland annat driver Sudersands Vintage Cykeluthyrning.
Badstränder utöver det vanliga
Någon har sagt att Fårö existerar mellan hav, himmel och strand och minst ett strandbesök är obligatoriskt för att förstå ön. Badstränderna på den nordöstra delen är magnifika! Sudersand hamnar i topp varje år när media utser, inte bara Gotlands, men världens bästa badstränder. Finkornig, vit sand och långgrund, räfflad sand-botten gör stranden omåttligt populär, och plats finns det för alla, stranden är tre kilometer lång.
Sudersandsområdet har alla faciliteter man kan tänka sig från restauranger till gym, men Fårö har även naturstränder som i all sin enkelhet lockar med vyer över en stilla horisont. Skalasand, bara ett varpakast från Sudersand, lockar med sin ensliga skönhet, men här måste man se upp med förrädiska undervattenströmmar!
Norsta Aurar, en cirka fyra kilometer lång strand, mellan Skärs ände och Fårö fyr är känd som Fårös lite ”vildare” strand, med kallare vatten, sanddyner mitt på stranden och nakenbadare. Även badet i Ekeviken är en långgrund, sandig och vidsträckt historia. I samma vik ligger Fårö sjöräddningsmuseum, som visar den 130 år gamla sjöräddningsbåten som är en del av öns stolta sjöräddningshistoria. Besättningen, bestående av Fåröbor, räddade mellan 1861 och 1943 samman-lagt 200 skeppsbrutna.
Pittoreska fiskebodar och unik natur
Nära Ekeviken ligger Norsholmen, en halvö och ett fågelskyddsområde, perfekt att utforska till fots eller på cykel — motordrivna fordon är förbjudna. Här känner man sig förflyttad bakåt i tiden, får och tjurar betar fridfullt och det enda spåret av människor är ett nedlagt kalkstens-brott, några väderbitna strandbodar, ruinerna efter en kyrkogård och ett rostigt vrak som sjunker längre ner i havet för varje år.
Den ovanliga naturen på Fårö innebär lekplatser utöver det vanliga.
– Här finns flera barnvänliga stränder, sanddyner att springa i, raukar att klättra bland. Besök Digerhuvud och låt barnen klättra runt, ha med en picknick eller grilla korv på någon av grillplatserna som finns där, tipsar Tina.
Naturreservatet Digerhuvud, ligger nära Lauters gästhamn och är Gotlands största raukområde. I norra delen, hukar det vackra fiskeläget Helgumannen med sina tätt liggande fiskebodar, en gång Fårös viktigaste fiskeläge för strömming. Två av bodarna är byggda i förhistorisk tradition.
Passerar man Helgumannen och följer klapperstensstranden norrut står man snart i nästa naturreservat, Langhammars raukområde, berömt för sina vackra solnedgångar och raukar som känns igen från den svenska 200 kronorssedeln.
Naturreservatet Ulla Hau, nära Sudersand, är en gigantisk sanddyn, som kunde blivit öken om inte Fåröbon Marcus Larsson lyckats binda flygsanden genom att plantera träd i början av 1900-talet. Här lever ovanliga insekter, som myrlejonet, som väntar på sina byten i små gropar i sanden.
– I Ulla Hau kan barnen busa av sig i sandbackarna. På ett ställe har det spontant uppstått en ”by” av badankor, något som kan vara skoj för barnen att gå på jakt efter, säger Tina Henriksson.
Kulturlador och personliga tallrikar
Fårö hyser flera mat- och fikaställen, en del med högst personlig prägel, som det ju anstår en egen-sinnig ö. I byn Friggars, driver Fåröprofilerna Thomas ”Kuten” Lindholm och Valériane Placier ett litet imperium med en osannolik atmosfär där Frankrike möter Elvis Presley och mormors spetsgardiner, saltat med Gotlandshistoria och Fåröromantik. Crêperie Tati, Elsies Café, Bistro Albatross och Kutens bensin, är alla värda ett besök.
– Elsies Café, är ett charmigt ställe med väldigt mycket karaktär. Där serveras ljuvlig, varm choklad på kanna med grädde och det hembakade brödet med brie och Serranoskinka får man inte missa, säger Tina Henriksson.
Nöjesliv i toppklass på Fårö
Fårö må vara litet, men nöjeslivet håller hög klass och utspelar sig till stor del på typiskt gotländskt sommarmanér i lador! I den rödmålade Sudersandsbiografen, en kolada, som gjordes om till biograf på 50-talet, visas film sommaren lång. I en annan lada, på Stora Gåsemora, har det under ett decennium arrangerats utsålda konserter med Sveriges största artister under titeln ”Sommar-kväll på Stora Gåsemora”, och när karavaner med blänkande 50-talsvrålåk kör av färjan, vet man att det är rock’n’roll-konsert på gång i ladan på Kutens bensin.
Ingen som besöker Fårö kan undgå att Fårö-gubben och världsregissören Ingmar Bergmans ande svävar över ön. Bergmancenter mitt på Fårö har utställningar om hans arbete och starka relation till ön. Spela ett parti schack i det vackra biblioteket. Bergmancenter arrangerar även Bergmansafari, guidade bussturer till Bergmans inspelningsplatser på Fårö.
Ingmar Bergman blev kär i Fårö vid första ögonkastet och vem vet, kanske samma sak händer dig!
Tre tips i närheten
CAMPingplatser på Fårö och Gotland
Selected filters: