Annons
Åre, Jämtland

Boende i Jämtland

Varje år vallfärdar tusentals friluftsfantaster till Jämtland. Vintertid är det framförallt Sveriges bästa skidåkning i Åre, Funäsdalen och Vemdalen som lockar. På sommaren är skidor utbytta mot vandringskängor och besökare som utforskar de lummiga skogarna, hisnande vattenfall eller någon fascinerande hällristning. 

Oavsett vad det är som för dig till Jämtland kan du boka ditt boende här tillsammans med oss på Camping.se. Enkelt och tryggt. 

våra boenden i jämtland

Selected filters:

Selected filters:

Jämtland har mycket att erbjuda för din semester

Visste du att Jämtland är en republik, med egen flagga och nationalsång? Det är inte det enda som är speciellt med den här delen av landet. Med sin omväxlande natur med höga fjäll och djupa dalar finns här gott om möjligheter för äventyr och upplevelser. Det spelar ingen roll om du reser under vintern eller sommaren, i Jämtland finns det alltid något nytt att upptäcka.

Äventyr i Jämtland

På vintern täcks det jämtländska landskapet av snö. Det bäddar för massor av äventyr. Åk ut på fjället med snöskoter eller varför inte ta chansen att åka hundspann. Kraften du upplever när de starka hundarna sätter fart är någonting alldeles extra.

Hör du till en av de som uppskattar något lugnare vinteraktiviteter är isfisket att rekommendera.   

Vintersporten nummer ett i Jämtland är så klart skidåkningen. Med gott om vackra skidspår runt om i regionen finns det många som väljer att ta sig runt på längden. Men det är utför som är den dominerande grenen och skidorter som Åre, Vemdalen och Funäsdalen lockar årligen tusentals besökare från både när och fjärran. 

På sommaren blir det skidvänliga landskapet vandringsvänligt. Över fjällen och genom de jämtländska skogarna går flera leder varav flera passar utmärkt för kortare dagsturer. Utforska bland annat Sveriges högsta vattenfall i Strömsund eller storslagna utsikter på fjällen i Lofsdalen eller Valådalen.

Gott om upplevelser finns även i naturreservatet Bjurälven, där Sveriges längsta undervattensgrotta är belägen. Hela 1,5 kilometer sträcker den sig över! På torra land bjuder Bjurälvens naturreservat på vandringsleder om 3 och 6 kilometer. 

Skidåkning i Åre

Vandring i Jämtland

Sevärdheter i Jämtland

Naturen bjuder på många sevärdheter i Jämtland. Inte minst vattenfall. Känt från vita duken är Ristafallet, som dök upp i filmatiseringen av Ronja Rövardotter från 1984. Du kanske minns scenen där Birk och Ronja lyckas hålla sig fast i en björk och så småningom tar sig tillbaka till stranden. Ristafallet delas i två av en fridlyst ö, där det finns en grotta du kan besöka under vintern (när vattenfallet är fruset). 

Ett annorlunda vattenfall är Döda fallet. Den här platsen har inte varit ett vattenfall sedan 1796. Under några timmar när Ragundasjön tömdes och en flodvåg rusade fram i landskapet förändrades naturen – och fallet dog. Idag är det ett omtyckt besöksmål som visar hur vattenfall ser ut ”bakom kulisserna”.

Vill du lära dig mer om Jämtland ska du ta dig till friluftsmuseet Jamtli, som visar upp historiska hus och gårdar från Jämtland genom tiderna. Om det regnar? Gå till Jamtlis inomhusdel med fasta och tillfälliga utställningar. 

I den lilla byn Utanede hittar du en sevärdhet som är raka motsatsen till Jamtli, nämligen en äkta thailändsk paviljong. Här ligger nämligen världens enda kungliga thailändska paviljong, belägen utanför Thailand. Synen av denna vackra byggnad mitt i de jämtländska skogarna är verkligen en upplevelse.

Jämtland för barnfamiljen

Reser du till Jämtland med barnen behöver du inte oroa dig för brist på aktiviteter. 

Djungelhuset i Östersund är ett perfekt utflyktsmål om barnen behöver springa av sig. I en äventyrsvärld med klätterställningar, bollkanontält och kuddrum får de utlopp för sin energi. 

För en fascinerande och lärorik utflykt, åk till hällristningarna i Gärde. Här intill Gärdesjön bodde fångstfolk redan under stenåldern. Området är fullt av hällristningar, bland annat den största figurristningen i Sverige. Vad den föreställer? En älg i naturlig storlek givetvis. 

Fler lärorika upplevelser finns söder om Östersund hos Teknikland. Detta museum är utformat för barnfamiljer med retrotekniska utställningar. Du kan räkna med veteranbilar, flygplan och militärhistoria. 

Strax utanför Östersund hittar du älgparken Moose Garden. Här kan du ta med barnen på älgsafari och få träffa de mäktiga djuren på nära håll.

För bad rekommenderas Storsjöbadet. Här finns vattenrutschbanor och pooler som har öppet året om – och utomhusbad med sommaröppet. Om du och barnen har tur kanske ni kan få en glimt av det beryktade odjuret som sägs leva i Storsjön.

Ristafallet, Jämtland

Ristafallet, Jämtland.

Boende att hyra till din semester i Jämtland

På Camping.se erbjuder vi boenden i Jämtland oavsett hur du reser. Kommer du med husvagnen eller husbilen hittar du här flera platser att ställa dig på. Hos oss hittar du även möjligheten att bo i stuga eller hotellrum.

Alla campingplatser på Camping.se är medlemmar i SCR Svensk Camping, och certifierade campingplatser vilket innebär att de möter förväntningar och krav från gäster, bransch och myndigheter. 

Här på Camping.se hitt man även gästomdömen för alla campingplatserna för att också enkelt att se hur andra gäster har upplevt sin tid på anläggningen. 

Har du frågor kring bokningen eller boendet i största allmänhet erbjuder vi gästservice varje dag under högsäsong.

Semestern är till för nya intryck, men också för att vila. För att få ordentlig vila gäller det att ha ett boende där du trivs. På Camping.se bokar du tryggt och säkert, vilket inte minst garanteras av att vi är certifierade av Trygg e-handel. 

FLER TIPS INFÖR SEMESTERN!