STOCKHOLMSWEEKEND I MITT HJÄRTA
Svindlande utsikter, god mat och museum. Så avnjuts Stockholm bäst om My Josefsson och Joakim Roti får bestämma. Som 26-åriga husbilsälskare väcker de viss uppmärksamhet på campingplatserna, men de är redan bitna av livsstilen. Husbilslivet ger en svårslagen frihet.
Lördagen på Långholmens husbilscamping börjar soligt, trots några retfullt grå moln över Västerbron. Men My dukar optimistiskt upp frukost under markisen medan Joakim fyller på vattenförrådet i husbilen. – det här är något jag alltid längtar efter – att äta frukost utanför husbilen. Det är underbart, säger My när de slår sig ner och tar för sig av kaffe, juice, nybakat bröd, vindruvor och glaserade munkar. Husbilscampingen på Långholmen har en vacker och spännande inramning med stads-delen Hornstulls folkvimmel, en uppsjö badplatser och träbåtshamn intill. Campinggäster av olika nationaliteter går toffelpromenader mellan bilar och servicehus runtomkring. Med ett litet café, butik och serviceutrymmen är camping-platsen precis lagom välutrustad, tycker paret vars mål är att ge sig ut och se Stockholm direkt.
– Det här är perfekt, prisvärt! säger My som berättar att de har hälsat på släkt och vänner i Stockholm många gånger, men det här är första gången de tar en weekend med husbilen – och det gör att de ser stan på ett helt nytt sätt, tycker de.
– Det är dags att verkligen ”turista”, ler My.
– Det var nästan svårt att planera vad vi skulle göra, det finns så mycket att se här! Vi har kokat ner det till en topplista vi ska försöka hinna med.
Det är dags att montera ned markisen, låsa husbilsdörren och ge sig av. Första stoppet för dagen blir Långholmens fängelsemuseum ett stenkast bort, ett enkelt men spännande museum där man får se allt från giljotiner till äkta celltillverkade repstegar av fängelselakan.
– Rymlingen togs vid Långholmsbron står det här, läser Joakim på informationen som hör till repstegen.
– Åh nej, jag som just tänkte att man borde få komma undan om man jobbat så länge med sin repstege, utbrister My deltagande.
Efter museet är det dags att se på utsikten. Det görs från Monteliusgatan och Ivar Los park, på Söder Mälarstrands höjder. Där öppnar sig city med utsikt mot Stadshuset, Gamla stan, Djurgården och Gröna Lund norröver. En lätt regnskur stör inte parets glada sinnesstämning.
– Åh, Stadshuset är så fint, jag har aldrig sett det från det här hållet, säger My.
– Titta där på Eclipse! säger Joakim och snurrar med handen för att visa den för vissa höjdskräcksframkallande slänggungan på Gröna Lund.
My flämtar imponerat.
– Är det en karusell?
Magarna kurrar och lunchen i form av hamburgare och ceasarsallad intas på TGIF vid Kungsträdgården. Parken utanför myllrar av barn som testar på olika sportaktiviteter.
– Vi besöker alltid Kungsträdgården när vi är i Stockholm. Det här är city för mig och det är kul att det alltid är något på gång här, säger Joakim och förklarar att det här med husbilen har de Joakims farfar att tacka för. Denne köpte en ny bil några år innan han själv slutade semestra i husbilen och nu delar man på den i Joakims familj. Paret har redan hunnit avverka en ”helt fantastisk” husbilssemester till Italien och planerar nu för framtida utlandsresor.
– Våra jämnåriga vänner var lite skeptiska innan vi åkte på vår första långresa. De undrade om vi bara skulle sitta i bilen och lösa korsord och dricka folköl. Men när vi väl började berätta om alla platser vi skulle besöka blev de nästan sugna på att åka med och hjälpte oss att planera, säger My, som dock uppriktigt tillägger att det faktiskt händer att hon löser korsord i husbilen.
– Många yngre skulle nog egentligen tycka om att semestra i husbil om de visste hur skönt det är. Problemet är kanske att alla inte har råd att äga en egen bil och inte har lika tur som vi – som får låna en, säger Joakim.
My gör nu sitt bästa för att sprida ordet om att vara ung husbilssemestrare via Instagram. Det enda problemet paret kan se är att det kan vara lite svårt att hitta nya jämnåriga kompisar.
– Men vi gillar att sitta och ”tjôta” med, säg, ett äldre par från Arvidsjaur också, säger My som därmed avslöjar sin geografiska hemvist.
– Och så tycker vi ju om att vara med varandra, tillägger hon med ett brett leende.
Efter lunchen är det dags att ta spårvagnen till ABBA The Museum. Joakims pappa har spelat ABBA-låtar i alla tider och paret älskar att semestra på Skopelos, där filmen Mamma Mia spelades in, så nu är de väldigt nyfikna på museet.
Självklart går de in totalt för museibesöket och köper till en audio guide där ABBA-medlemmarna själva guidar lyssnaren genom miljöerna som har byggts för att berätta om en av svensk musikexports främsta stoltheter.
– Så otroligt många plattor! utbrister Joakim i guldrummet med skivor.
– Kolla Jocke! Där är gitarren de spelade på när de vann med Waterloo! säger My.
Efter museet vandrar de nöjda mot Djurgårdsfärjan.
– Jag tyckte det var ett bra museum, lagom långt och jag lärde mig massor jag inte visste om ABBA, säger Joakim.
Den klassiska Djurgårdsfärjan med sin utsikt över Södermalm och Skeppsholmen tuffar dem i riktning mot husbilen igen. Det är dags att byta om och piffa inför kvällens utgång.
– Det funkar toppenbra att fixa till sig i husbilen, vi har ju el och dusch och speglar, säger My.
– Ja, jag ser alltid ut så här, om jag bor på hotell eller i husbil spelar ingen roll, säger Joakim.
Några timmar senare är de redo att inleda kvällen med en drink. Baren de väljer är Tak – högst upp på Urban Escape i city. Vi befinner oss i ett av Stockholms nyaste kvarter i anslutning till Brunkebergstorg. Återigen är det svindlande utsikt – fast från ett annat håll. Kvällssolen är magisk och regnhotet borta. En perfekt inledning inför middagen på Brasserie Balzac där de ska avsluta kvällen med en efterlängtad råbiff.
– Så här mycket har jag aldrig turistat i Stockholm förut, konstaterar My när dagen börjar lida mot sitt slut.
Men det lär inte bli sista gången de campar i en storstad.
– Det är fantastiskt att ha boendet med sig och bo så nära allt, säger Joakim.
Imorgon ska de ut i naturen. Då får husbilen följa med.
Regulara teasers & annonser
Nunc scelerisque viverra mauris, in aliquam sem fringilla. Nulla at volutpat diam ut venenatis.