Mamma, pappa och barn i vattenrutschbana

SMÅSTORA FAMILJEÄVENTYR I ÖREBRO

Närheten till varandra, enkelt, smidigt och kantat med äventyr. Det är vad en husbilssemester innebär för familjen Bäcklund från Hönö, som byter krabbfiske och salta dopp mot spännande äventyrsbad och campingliv.

Utanför husbilen är bordet dukat för en fikastund. Den obligatoriska kortleken är framme. Runt bordet sitter pappa Mikael med sönerna Melvin 10, Kasper 8, och Oliver 4 år. Inne i husbilen hittar vi mamma Sandra som har minstingen Agnes på axeln.  

– Det här är det bästa med att campa, att vi är tillsammans på en liten yta utan en massa måsten, säger Sandra. Trots att Agnes bara är fem månader är det redan hennes andra husbilssemester, resten av familjen är inbitna campinggäster sedan många år tillbaka.  

– Jag är uppvuxen med campingsemestrar sedan barnsben, säger Sandra. Mikael däremot är van vid båtsemester och det tog ett tag innan jag lyckades övertyga honom om campinglivets alla fördelar. Men när vi märkte att vi la mer tid på båten innan sjösättningen och upptagningen, än när den faktiskt var i havet, blev det naturligt att sälja båten.

Pappa och son spelar kort
Mikael och sonen Oliver bildar lag i en runda vändtia.

Oliver, Melvin och Kasper tycker att livet i husbilen passar perfekt, små kojplatser att sova i och härliga soffor att sitta i när bilen rullar. Att vinka när man möter andra husbilar är ett måste, även om Mikael inte tycker att det känns lika naturligt som när han vinkar från båten.

– Ännu har jag inte vant mig vid att vinka så fort vi möter en annan husbil, men jag märker att det blir allt yngre folk i husbilarna som vi möter. Vi har ännu inte träffat någon annan husbils-ägare med så små barn som vi har, säger Mikael och ler.

Nu ska strax dagens första äventyr starta. Familjen ska besöka campingens minilantgård med getter och en shetlandsponny som ska få lite mat och gosas med. Getterna är vana med klappande händer och buar vant efter maten, shetlands-ponnyn vill inte vara sämre och tar gärna del av getternas mat. Därför tar bonden snabbt undan ponnyn så att getterna får vara ifred. Bröderna klappar men Agnes får nöja sig med att titta på. 

Minilantgården ligger precis bredvid äventyrs-golfbanan som blir dagens andra äventyr.

– Titta, där är slottet, säger Melvin och pekar på kopian av Örebro slott.

Hela banan har miniatyrkopior av Örebros sevärdheter och bjuder på lagom mycket motstånd.

Gustavsvik är en femstjärnig camping med många aktiviteter som passar alla åldrar. Det är första gången familjen bor på en femstjärnig camping och de är positivt överraskade över hur fint och praktiskt allt är arrangerat.

– Bara att checka in och mötas av den glada personalen gör mig så glad. De har verkligen hittat rätt personal. Men det allra bästa är att det finns ett familjerum med dusch, säger Sandra.  

Efter äventyrsgolfen behöver några kurrande magar mättas. Det blir ett stopp på pizzerian för att ta med sig lite lunch till husbilen. Under markisens skugga delas det friskt ut pizza, det langas även utifrån och in via det öppna fönstret.

– Normalt brukar vi se till att barnen äter före oss, och sedan kan vi sätta oss i lugn och ro medan grabbarna går iväg till lekparken eller multiarenan för lite fotboll, säger Sandra. 

Familj på minigolfbana
Hole in one. Familjen trotsar regnet för att spela äventyrsgolf. 
Barn på lekplats
Oliver, Melvin och Casper upptäcker campingens lekplats.

Men nu väntar killarna ivrigt på dagens tredje stora äventyr, äventyrsbadet Lost City. Bröderna hjälper varandra att få med handdukar och rätta badbyxor och lilla Agnes ligger nöjd i vagnen och tittar på. Rätt som det är kikar någon av bröderna ner och pratar med henne en stund.

– Jag var lite orolig för att Agnes och jag skulle väcka de andra eftersom vi är vakna på nätterna, men det har gått jättebra. Killarna sover gott i husbilen och jag kan sitta i soffan och amma. Agnes sover med ett särskilt baby-skydd i sin säng så att hon inte kan ramla ur. Det är verkligen toppen med husbil och barn, säger Sandra övertygande.  

Inne på äventyrsbadet uppenbarar sig ett enormt vattenland och killarna ser överlyckliga ut. Det är vilda forsar, ruiner, en djungel och häftiga vattenrutschbanor. Men även en vågmaskin, klättervägg, ett lekland, minirutschkanor och varma bassänger för de mindre barnen.

– Wow, utbrister de och kastar sig genast över klätterväggen.

Uppför trapporna och ner i rutschkanorna, ingen bana känns för svår eller för ansträng-ande. Killarna formligen flyger fram över anläggningens alla banor med en lika lycklig förälder i släptåg.

Familj klappar ett får.
De vänliga getterna på campingens minilantgård får lite mellanmål.

Agnes tar det lite lugnare i mammas famn och får doppa sig i poolen. Förutom att äventyrsbada i Lost City kan man välja  simbassängen med hopptorn eller vara i utebadet, som även det har rutschkanor och lekland.  Agnes och Sandra ger upp badandet efter ett par timmar och går tillbaka till husbilen. Mikael och killarna badar oavbrutet fram till klockan åtta.

– De ville aldrig sluta bada och vattnet i poolerna var så härligt varmt att det gick att vara i hur länge som helst, berättar Mikael när de återvänder till husbilen.  

Efter lite kvällsmat och en liten promenad runt campingen somnade killarna på stört. I morgon väntar nya äventyr för familjen Bäcklund, de ska besöka Wadköping och titta på Örebro slott.

– Ett och annat bad kommer det även att bli och möjligen lite fotboll, en tur med hoverboarden, och naturligtvis lite häng i lekparken. För livet på en camping handlar mångt och mycket om att fånga äventyren, både de stora och de små, säger Sandra. 

Fler äventyrsbad

Regulara teasers & annonser

Nunc scelerisque viverra mauris, in aliquam sem fringilla. Nulla at volutpat diam ut venenatis.