Flera motorcyklar på en slingrig väg.

PÅ TUR GENOM DALSLAND PÅ TVÅ HJUL

Det är omvägarna som är grejen. När de tre mc-paren från Vetlanda ger sig ut på vägarna letar de aktivt efter kringelikrokarna. En road trip genom Dalsland har  allt – vackra vägar, svårslagna naturupplevelser och en  rejäl dos motorcykelnostalgi. 

Sommaren är på sitt allra bästa morgonhumör och bjuder på strålande solsken, sjöglitter och fågelsång. På Ragnerudssjöns Camping, alldeles vid vattnet, står tre tunga offroadhojar. Innan mc-ställen åker på är det dags för ett sval-kande dopp. För Stewe, Martin och Dennis är scenen själva sinnebilden av svensk sommar. De är hängivna mc-åkare och tillbringar allra helst sin lediga tid på hojen.

– I snitt kör jag ett par tusen mil per säsong, säger Stewe Wilhelmsson.

Och att köra motorcykel är något helt annat än att ta sig från ett ställe till ett annat.

– Förra veckan var det mc-träff i midnattssolen i Gällivare. Vi tog vägen via Norge, det blev en tur på 473 mil. Det är roligare att leta upp de små vägarna. Helst skogs- och grusvägar. Ju kurvigare desto bättre, säger han.

Långkörningar varvas med kortare turer och då sitter ofta deras respektive – Lina, Sofie och Paula – på passagerarpallarna.  Campinghelgen är en minisemester i avkopplande och kontrastrika miljöer – från Kroppefjällets blommande branter till Vänerns långgrunda sandstränder.  En titt på kartan, ett raskt beslut, sedan bär det iväg. Med minimal packning är plötsliga infall och en ombytlig resrutt inga problem. Inte heller att Martins hoj krånglar i starten. 

– Förmodligen glapp i tändningslåset.

Tekniska problem fixar sig alltid. Blir det stopp någonstans är det alltid någon motorcyklist som stannar och undrar vad som har hänt. Mc-förare hjälps åt. Det gäller överallt.

Antik, röd motorcykel.

 Besök på Eds mc- och motormuseum. Här visas veteranmotorcyklar och mopeder från hela världen.

Färden går norrut, förbi kuperat odlingslandskap och vild  Ronja Rövardotter-skog. Ett självklart stopp är mc- och motormuseet i Ed. Den tusen kvadratmeter stora lokalen är full av glänsande veteranmotorcyklar, några av dem riktiga rariteter. Här finns bland annat en komplett uppsättning av svenska Rex från 1923–1953. Men också en stor samling från Japanepoken under 1900-talets andra hälft.  

Ett besök på museet är en nostalgitripp för alla mc-fantaster, även för det här gänget som alla är kring 30. Stewes samlarstatus består av 14 motorcyklar i olika årgångar.

– Jag är född in i mc-kulturen, har suttit på en hoj sedan jag föddes. Den här har jag två av,  säger han och pekar på en Suzuki från 1983.  

När de lämnar den svala källarlokalen står solen högt på himlen. Nu går färden österut mot Dalslands kanal. 1868 invigdes kanalen av Karl XV under stort jubel – äntligen fanns en lösning på järnbrukens transportproblem. Men storhetstiden blev kort, konkurrensen hårdnade i takt med att järnvägs- och vägnätet byggdes ut. Istället räddades kanalen av turismen och betraktas numera som en av de vackraste vattenvägarna i Europa.  

Mc-gänget på en camping vid en sjö.

Paus i sommarvärmen. Gänget tar av sig de varma mc-kläderna och svalkar sig med ett dopp.

Snart närmar sig mc-ekipaget Brudfjällsvägen som går längs kanalen. Sträckan är populär bland mc-förare och har rankats som Sveriges roligaste och kurvigaste väg. Att krokigheten kombineras med böljande backar maximerar körglädjen. När berg- och dalbanan tar slut vid Håverud smakar det bra med thaibuffé.  

I området kring akvedukten är det gott om turister. När ravinen i Håverud ställde till problem kom kanalbyggaren Nils Ericson på en innovativ lösning – en hängande, nitad plåtkonstruktion som leder vattnet ovanför forsen. Nu är akvedukten ett byggnadsminne, men också ett fascinerande utflyktsmål med Kanalmuséet och Dalsland Center i direkt anslutning. slutdestinationen för dagen är Swecamp Vita Sandar, belägen vid det som brukar kallas Dalslands riviera, där Vänern bjuder på gnistrande klart vatten och magiskt vita sandstränder. Det innebär förstås att mc-munderingen snabbt åker av. Enligt Stewe är det också läge att planera den årliga långturen.

– Vi har ett alternativt resebolag som arrangerar mc-resor med galna teman. Hojarna anpassas på olika sätt, en gång var det rat bikestuk och Mad Max-kläder. Nu funderar vi på Tjernobyl-tema i Ukraina. Med hojar och klä-der som tål strålning, det får bli mycket folie och blyvästar…  

Eftermiddagssolen silas genom bladverket och vinden rasslar i de höga björkarna.

– Men först ska vi ta en kall öl och bara ha det gott.

Håverud från ovan.

Akvedukten i Håverud är ett arkitektoniskt mästerverk och värt ett besök.
Gamla bränsle- och oljedunkar.

Nostalgiska detaljer från mc-museet i Ed.

Regulara teasers & annonser

Nunc scelerisque viverra mauris, in aliquam sem fringilla. Nulla at volutpat diam ut venenatis.