Två stora trehjulingar åker ner för backe i fjällandskap.

HISNANDE NATUR OCH ÄVENTYR I ÅRE

För familjen Aho är camping lika med äventyr, löpartävlingar  och naturupplevelser. Med campingen som bas blir det en intensiv  dag med Mountain Cart ner för branta backar, ett besök vid  landets största vattenfall och ett lopp i fjällmiljö.  

Familjen Aho från Hallstahammar kan på ytan tyckas vara helt normala campingsvenskar. Tre barn, kombi och husvagn som rör sig genom Sverige när ledighet står på schemat. Men skenet bedrar.  

På vintrarna tar vi husvagnen på skidsemester. Husvagnen har vi främst skaffat oss för att kunna ta oss till aktiviteter, så vi är nog inte som andra campinggäster, skrattar Jenny.

Till Åre camping kommer familjen Aho inte främst för att  koppla av på campingen. Visst, det primära syftet är semester, men en aktiv sådan. Löpning, äventyrsutflykter och tävlingar står på schemat. Janne har tidigare klarat av hutlöst svåra Courmayeur-Champex-Chamonix Ultra Marathon, populärt kallat ”The CCC”, ett äventyr som går via toppar på 2537 meter över havet. Här i Jämtland ska han delta i Åre Fjällmaraton. Visserligen mycket snällare, men ändå  43 hårda kilometrar. Inte undra på att campingsemestern inte direkt är centrerad runt grillning och gott att dricka.

– Jag har redan klarat av alla 100 miles-lopp i Sverige, så jag hoppas kunna pressa på riktigt bra här under Fjällmaran, säger Janne.

Med ett par veckors liv längs vägarna bakom sig är humöret på topp. Barnen – Ellah, Wilmer och Charlie – visar inga sura miner. Snarare är det idel glass, spring och skratt. Intresset för aktiviteter med snabba skor på fötterna verkar ha gått i arv. Hemmavid har Ellah och Wilmer redan börjat delta i löpartävlingar och orientering. Ellah fick bannor i skolan för att ha sprungit för långt under en friluftsdag.

– Ja men, de sa ju att vi fick springa så långt vi ville, säger hon och ler.

Pappa och barn klättrar på klippa med hjälp av rep.
Tungan rätt i mun. Pappa Janne och sonen Wilmer tar sig fram vid Tännforsen.
Två löpare i högt gräs.
Jenny och Janne lever ett aktivt liv och fjällöpning är en favoritaktivitet.

Dagen vi träffas är schemat rätt tomt. Jenny ska visserligen tävla på kvällen, då det vankas tävlingsdebut, och det i form av Copper Trail 7 K sprint. Ett lopp som beskrivs som en charmig runda, och samtidigt en inkörsport för att locka nya deltagare till fjällöpning som tävlingsform.

– Fast det är ju bara 400 fallhöjdsmeter och sju kilometer, men det ska bli kul och spännande, säger Jenny. 

För en oinvigd kan det med all säkerhet vara ut-maning nog. Fast än är det några timmar kvar till start och vackra Åre bjuder upp med sol och stilla vind. Åre har under de senaste tio åren utvecklats rejält som fjälldestination. Där skidåkning tidigare enbart var det som lockade, finns nu aktiviteter hela året om. Fjällvandring och löpning lockar många, men här finns även väl utbyggda ledsystem för cykling – och mer exotiska aktiviteter som Mountain Cart.

Familjen bestämmer sig för det sistnämnda, vilket innebär trehjulingar med grusdäck, byggda för tuffa tag, ner för Åreskutan. Bakhjulen bromsas individuellt, så man sladdar nerför grusvägar och stigar. Det hela sker tillsammans med en guide och det är Explore Åre som står för arrangemanget. Efter handskakning och genomgång får familjen i sällskap med varsin cart åka sittlift upp på Åreskutan. En första testsväng går från VM6:ans toppstation ner till nästa stopp: Hummelliften. I god fart sladdar de genom ett par tunnlar och vidare mot mer tekniskt utmanande stigar. Ellah och Wilmer får köra själva, medan Charlie får åka med pappa.

– Han garvar och styr åt fel håll, så det blev ju både kul och spännande det här, skrattar Janne.

Familj framför husvagn med förtält.
Campingliv. Familjen Aho är samlad framför sin husvagn.
Tre personer på stora trehjulingar.
Tufft gäng. Familjen väntar på att få sladda ner för Åreskutan i sina trehjulingar.

Ett par timmar tar det totalt, och det känns precis lagom. Lunchtid och en snabb paus. Men här önskas mer äventyr. Familjen tar bilen ett par mil västerut till otroligt vackra Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Här finns restaurang och kafé och totalt ett par kilometer anlagda stigar som leder fram till det mäktiga fallet. Inte helt otippat söker sig familjen Aho ut så nära det bara går,  rakt under fallet med sina 37 meters totala fallhöjd. Det är en mäktig upplevelse. Vattnet slår ner bara några meter bort. Det dånar och forsar. Luftfuktigheten är påtaglig och det är som att stå i ett lätt regn. En mycket nära naturupplevelse, som även barnen uppskattar.

Klockan tickar iväg och snart är det dags för Jenny att göra sig tävlingsklar. Familjen tar sig tillbaka till campingen och Jenny beger sig ut på en liten löprunda, bara för att värma upp. Senare får vi veta att Jenny klarade sitt lopp under en timma, och Janne tog sig runt Fjällmaraton på under fem timmar.

– Vi klarade våra mål båda två, säger Jenny glatt. Med sommaren snart i backspegeln väntar nya äventyr. Nu till vintern lutar det åt att husvagnen parkeras vid Ånnaboda Storstenshöjden – nio nerfarters skidåkning bara en dryg timmes bilresa från familjen Ahos hem. Ett lätt val när ledig tid är likställt med aktivitet, snarare än soffläge. 

Regulara teasers & annonser

Nunc scelerisque viverra mauris, in aliquam sem fringilla. Nulla at volutpat diam ut venenatis.