Se paradiset på två hjul
Det bästa sättet att uppleva Gotland på är från cykelsadeln. Följ med på en tvåhjulig tur till karga vackra landskap, pittoreska fiskebyar och bryggor med utsikt över vattnet.
Gotland är cykelns paradis. Det natur-sköna karga landskapet gör det lätt att ta sig fram på två hjul. Överallt finns grusvägar vid sidan av stora vägen som tar dig till små fiskelägen, förbi militära lämningar eller det där trevliga fiket, perfekt efter ett par timmar på cykeln. Vi följde med paret Julia och Theo Jonasson på en cykeltur på norra Gotland. Under en dag fick vi uppleva deras smul-tronställen och gömda pärlor.
– Jag är från början mer en pendlingscyklist medan Theo är en upplevelsecyklist, förklarar Julia när vi ses vid Hau på nordvästra Gotland. bet med cykeln är i dag ett sätt att uppleva nya platser. Vart än de åker så hyr de en cykel, oavsett om det är Berlins hektiska innerstadskvarter eller ändlösa lantliga landskap.
Vila med fötterna i havet
Med Bungenäs som bas är norra Gotland idealiskt för Julia och Theo. Vi möts vid Hau Gård på nordvästra Gotland, ett populärt utflyktsmål och en perfekt start för en dag längs grusvägarna, som kantas av stenrös. Här är makalöst vackert. Orört och stilla. Härifrån går cykelturen upp till Norra Gattet, den plats på Gotland som ligger närmast Fårö. Här ligger grannön så nära att det ser ut att vara bara en kortare simtur över.
Det var också vid Norra Gattet det fanns planer på en bro över till Fårö. En plan som aldrig blev verklighet utan stannade på planeringsstadiet. Så fiskeläget med den vackra utsikten mot Fårö och vidare ut i horisonten är fortfarande en sömnig plats med ett par bord och stolar att vila trötta fötter och mjölksyrade ben på. Vid bryggan med fötterna i havet och det rykande kaffet ur termosen får cykeln vänta en stund.
Annorlunda semesterbilder
Från Norra Gattet går färden vidare och plötsligt mitt i grönskan längs vägen står en rostig grind som berättar något annat, mer dramatiskt från en svunnen tid. Grinden tillhör Norra Batteriet, ett av tre batterier tillhörande Fårösunds Fästning och i dag en del av landskapet. Då, efter Krimkriget i mitten på 1800-talet övertalades Sverige av Frankrike och England att befästa inloppet vid Fårö. Allt för att kunna vidhålla landets neutralitet. Så viktigt strategiskt var och är norra Gotland militärt.
Den mest berömda delen av fästningen är numera ett hotell utanför Fårösund medan Norra Batteriet är en dramatisk och perfekt plats för de där annorlunda semesterbilderna att visa när man kommit hem igen.
Ett par mil längre bort tronar Bläse Kalkbruksmuseum upp. Ett gammalt kalkbruk som öppnades i mitten av 1800-talet och i dag fungerar som museum och fik. Den gamla tågbanan som förut fraktade kalket från brottet fraktar nu turister som hänförs av naturen och omgivningarna.
Bästa sättet att se Gotland på
Från Bläse fortsätter vägen utmed Stenkusten, som bjuder på naturreservat, öppet hav, stenstränder och ett gammalt fiskeläge. En av Gotlands mest omtalade platser i modern tid är Bungenäs Kalkbrott. Här på nordöstra Gotlands sista utpost har ett gammalt kalkbrott och sedemera militärt område förvandlats till ett bilfritt paradis. Bland gamla bunkrar, utsiktsplatser, stenstränder och kalkugnar har ett litet samhälle sakta och varsamt byggts upp, här blir tomter till boenden i samklang med naturen.
På kanten ovanför kalkbrottet går cykelturen längs det gotländska kvällsljuset. Efter en dag på sadeln cyklar Julia och Theo sakta hemåt. Det finns mycket att se på en pittoresk ö med en dramatisk historia, full av perfekta stopp där benen kan vila och sockerbehovet fyllas på. I Fårösund har i år en cykeluthyrning öppnat, grusvägarna väntar på fler cyklister och på de olika gårdarna står kaffet och bullarna framdukade.
– Du har inte upplevt Gotland på riktigt förrän du har cyklat här, avslutar Theo.