Advertisement
Stuga i Småland

Rent a cottage in Småland

Glittering lakes in deep forests, idyllic roundpole fences, beautiful seaside resorts and of course Astrid Lindgren. Småland is the perfect place for a memorable cottage holiday.

Whether you’re looking for sun and sea, hiking and fishing, art and culture or coffee breaks in cosy little cafés, there’s something for you in Småland. Here you’ll find amusement parks like High Chaparall and Astrid Lindgren’s World, the Kingdom of Crystal, moose parks and tens of kilometres of sandy beaches.

Book your cottage in Småland with us at Camping.se. Secure and easy.

Cottage rental in Småland

Selected filters:

här hittar du stugor i småland

Selected filters:

Stugsemester i Småland med barn 

I Småland finns det gott om alternativ för dig som reser med barn. Tusentals fina badplatser för dig som vill ta med familjen på badsemester. Här finns tusentals insjöar och hela östkusten att välja bland. 

Oavsett om du väljer att bo i närheten av en badstrand eller ej kan det komma dagar då det behövs ett avbrott från stuglivet. Passa då på att ta med barnen på en spännande dagsutflykt.

För många barnfamiljer är Småland starkt förknippad med Emil i Lönneberga och Astrid Lindgrens värld. Här får barnen möta Pippi, Emil, Ronja och alla de andra folkkära karaktärerna. 

En annan populär nöjespark i Småland är High Chaparall, västernstaden där barnen får vara med om tågrån, guldvaskning, cowboys och många fler spännande äventyr. Lika actionfyllt men på ett annat sätt är Isaberg Mountain Resort. Här åker man skidor på vintern, mountainbike och höghöjdsbanor på sommaren.

För en mer naturnära upplevelse rekommenderar vi ett besök till Skälby 4H-gård eller någon av flera älgparker som finns runt om i regionen. Här har barnen möjlighet att hälsa på gårdarnas alla djur, mata och klappa de. Här finns även mysiga butiker, caféer och lekplatser.     

I norra Småland finns möjligheten att besöka en äkta nickel- och koppargruva. I Kleva Gruva får man gå ner i gruvan, gå på skattjakt, vaska guld och ta sig an den intilliggande hinderbanan.

Pippi på hästen lilla gubben utanför villa villekulla på Astrid Lindgrens Värld

Pippi Långstrump på hästen Lilla Gubben utanför Villa Villerkulla på Astrid Lindgrens Värld
High Chaparral

High Chaparral i Småland

Hyr stuga vid sjö i Småland

Vill du bo i stuga med sjön precis runt knuten är Småland platsen för dig. Med över 5 000 sjöar att välja bland finns här gott om alternativ för dig som tycker om att bada, fiska, paddla kanot eller bara sitta vid sjöbrynet och filosofera. 

I de norra delarna av Småland ligger Vättern, Sveriges näst största sjö. Kristallklart vatten, flera barnvänliga stränder och ett rikt fiskeliv väntar.

Något mindre, men likväl stora sjöar är bland annat Vidöstern, Bolmen och Åsnen. Vidöstern är en mindre men mysig badsjö som också erbjuder ett bra fiske. Det går alldeles utmärkt att fiska från stranden men störst chans för napp har du om du hyr en liten roddbåt och åker ut en bit på sjön.

Bolmen är Smålands näst största sjö efter Vättern. Här ligger det flera barnvänliga stränder med brygga, hopptorn, caféer och andra faciliteter. 

Sjön Åsnen hittar du vid nationalparken med samma namn. Med sina många små öar, vikar och stränder är det mer likt än skärgård än en klassisk insjö. Med över 700 km strandlinje finns här gott om möjligheter att hitta just din favoritstrand.

Brygga vid sjö i Småland

Dagsutflykter i Småland

Hyr du en stuga i Småland har du alltid möjligheten att ta en paus ifrån stuglivet och åka iväg på en intressant dagsutflykt. Runt om i regionen finns det flera mysiga platser och fascinerande sevärdheter som är väl värda ett besök.

För dig som tycker om att ägna lite tid på semestern till att lära sig något nytt finns det flera intressanta och fascinerande museer runt om i Småland. Utvandrarnas Hus i Växjö ger en inblick 1800- och 1900-talets emigration till Nordamerika, på Sveriges Glasmuseum ser du en imponerande utställning om svenskt glas har utvecklats genom åren och i Älmhult kan du besöka världens enda IKEA-museum.

Brahehus, Åsenhöga kyrkogård, Smålands stenar och Kronobergs slottsruin är fascinerande utflyktsmål som ger dig en bild av Sverige förr. Det kan dock finnas risk för att du träffar på ett och annat spöke.

Besök Eksjö, en av Sveriges bäst bevarade trästäder. I den pittoreska stadskärnan promenerar du på små kullerstensgator runt charmiga små trähus med anor så långt tillbaka som till 1600-talet. 

Föredrar du en mer naturnära upplevelse finns här flera vackra nationalparker och naturreservat. Klättra uppför Uvaberget och njut av utsikten från en av Smålands högsta punkter, följ Anebyleden till södra Sveriges högsta vattenfall, Stalpets vattenfall eller promenerar runt i Norra Kvill nationalpark, en riktig trollskog i en magisk miljö.

Hyra stuga i Småland med hund

Om du planerar att resa med hund ska du självklart ha möjligheten att göra det. 

Här hittar du utvalda stugor där de flesta välkomnar hundar och andra husdjur. Ett husdjurstillägg för städning kan förekomma.

För att även gäster med allergi ska få möjligheten att leva stugliv finns det dock stugor som är helt husdjursfria så gör därför gärna en extra kontroll för att vara säker på att du bokar rätt stuga.

Hyr stuga i Småland på Camping.se

Boka din stuga i Småland tryggt och säkert här på Camping.se. 

Alla campingplatser på Camping.se är certifierade och medlemmar i SCR Svensk Camping. När du bokar via oss kan du enkelt jämföra priser och välja det alternativ som passar ditt sällskap bäst. 

Under högsäsong är vår gästservice bemannad alla dagar i veckan och tillgänglig för alla dina frågor och funderingar.

Så passa på, boka din stuga redan idag.

more inspiration! 

Advertisement