Advertisement
Kalix älv, Norrbotten

Rent a cottage in Norrbotten

Next time you’re looking for a cottage holiday, rent a cottage in Norrbotten, Sweden’s northernmost county. Experience the mountains, crystal clear lakes, wildlife and fresh air.

As well as its breathtaking scenery, Norrbotten offers a chance to experience the fascinating history and culture of Norrland. Not to mention the food...

Do as thousands of others and rent your cottage at Camping.se. Secure and easy.

Cottage rental in Norrbotten

Selected filters:

här hittar du stugor i norrbotten

Selected filters:

Se och göra i Norrbotten

Hyr du stuga i Norrbotten behöver du inte oroa dig för att bli uttråkad. Det är en upplevelse i sig att bara sitta och se ut över alla vackra fjäll, magiska insjöar med kristallklart, iskallt vatten och den hänförande midnattssolen. Men vill du aktivera dig erbjuder Norrbotten ett brett utbud av spännande upplevelser, framförallt om du uppskattar djur och natur.

Norrbotten med familjen 

Reser du till Norrbotten med familjen finns här mängder av upplevelser som kommer skapa minnen för livet. Om barnen inte är intresserade av friluftsliv sedan tidigare kan vi nästan lova att det kommer bli ändring på det. 

Paddla kanot nedför Bönälven och titta efter bäver och älg, åk hundspannstur eller snöskoter genom gnistrande snölandskap eller skidor på Dundret utanför Gällivare.

För att komma närmare Norrbottens djurliv kan vi rekommendera ett besök till Cape Wild, älgparken utanför Luleå. Här kan man träffa tama renar och älgar, klappa och mata de med äpplen och morötter. 

Kombinera friluftsaktiviteterna med kultur och historia. Besök Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk och lär er om samernas historia. Museet har en egen avdelning anpassad för just barn och en restaurang som serverar såväl svensk husmanskost som traditionella samiska rätter. 

Pippi på hästen lilla gubben utanför villa villekulla på Astrid Lindgrens Värld

Pippi Långstrump på hästen Lilla Gubben utanför Villa Villerkulla på Astrid Lindgrens Värld

Upplev Norrbottens natur med stugan som bas

Ha stugan som base camp och ge dig ut på häpnadsväckande dagsturer över vidsträckta fjäll, längs vilda forsar och genom djupa dalar. Vandringslederna i Norrbotten är något alldeles extra. Midnattssol, norrsken och häpnadsväckande vyer utlovas.

Norrbotten är hemvist åt flera fantastiska nationalparker, som välkända Abisko och Sarek. I Nationalparken Sandskär i Haparanda skärgård vandrar du i en omväxlande miljö av tät urskog och långa sandstränder.

I Jokkmokk, eller mer exakt, Padjelanta Nationalpark har du Sarekfjällen omkring dig i något som flera beskriver som Sveriges vackraste vandringsleder. Här hittar du även fjällens rikaste blomsterängar. 

Pratar vi Norrbotten och vandring behöver vi givetvis också nämna bergsvandring. Som du säkert känner till hittar du Sveriges högsta berg, Kebnekaise, i Norrbotten. Ett något mindre berg, men likväl intressant att besöka, är Jupukka i Pajala. Berget användes som mätpunkt när jordens form skulle bestämmas under 1800-talet och nås under en överkomlig dagstur genom ett omväxlande skogslandskap.

Brygga vid sjö i Småland

Upptäck maten i Norrbotten

Norrbotten bjuder på flera lokala specialiteter för dig som uppskattar nya matupplevelser. I regionen hittar du flera bra restauranger som erbjuder sina specialiteter, ofta lokalproducerat. Om det är första gången du besöker norra Sverige vill vi tipsa om några av våra favoriter du nästan måste testa:

Palt - Kokta runda bollar av potatis, mjöl och salt som fylls med rimmat fläsk. Ska traditionellt ätas tillsammans med lingonsylt, smör och mjölk. 

Vilt - Kokt, rimmad älgbringa är Norrbottens landskapsrätt. Men det finns betydligt fler vilträtter att prova för dig som uppskattar bra kött. Älg, ren och hjort är bara några av de djur som går vilt här i norr.

Souvas - En klassisk samisk rätt. Souvas (rökt på nordsamiska och lulesamiska) är saltat och lättrökt renkött. Köttet skivas tunt och ätes med potatismos, lingonsylt och sås.

Löjrom från Kalix - Siklöjan, som denna delikatess hämtas från, får enbart fiskas i Bottenviken längs den norrbottniska kusten. En honsik ger mellan 3-5 gram rom vilket förklarar det begränsade utbudet. 

Hjortron - Hjortron kan förvisso växa i hela Sverige men för de flesta är bäret starkt förknippat med norra Sverige. Vi kan varmt rekommendera att testa varma hjortron med vaniljglass - smarrigt!

Hyra stuga med hund

För oss är det självklart att även vår vän hunden ska få följa med på stugsemester och så även till Norrbotten.

Hundar och andra husdjur är välkomna i de flesta stugor du hittar här. Men det finns stugor som ska hållas helt pälsfria. Detta för att även våra gäster med allergi ska få möjligheten att leva stugliv. Reser du med djur ber vi därför att göra en extra kontroll när du bokar din stuga, för att vara på den säkra sidan.

Hyr stuga i Norrbotten på Camping.se

Boka din stuga i Norrbotten tryggt och säkert här på Camping.se. 

Alla campingplatser på Camping.se är certifierade och medlemmar i SCR Svensk Camping. När du bokar via oss kan du enkelt jämföra priser och välja det alternativ som passar ditt sällskap bäst. 

Under högsäsong är vår gästservice bemannad alla dagar i veckan och tillgänglig för alla dina frågor och funderingar.

Så passa på, boka din stuga redan idag.

more inspiration! 

Advertisement