Advertisement
Knäbäckshusen vid Stenshuvud på Österlen

Rent a cottage in Österlen

Rent a cottage in Österlen. With its beautiful views, long sandy beaches and charming fishing communities, this idyll in the south of Sweden attracts thousands of visitors every year. 

For many, Österlen is synonymous with magnificent scenery and historic monuments. Ale’s Stones are perhaps the most famous of these ancient monuments and a fascinating place to visit. 

Take a walk in Stenshuvud National Park. Stroll around the three peaks from which the park takes its name and enjoy the magnificent views and chalk-white beaches.

Book your cottage securely and easily, right here at Camping.se

Cottage rental in Österlen

Selected filters:

här hittar du stugor på österlen

Selected filters:

Se och göra på Österlen - med stugan som bas 

På den lilla ytan som utgör Österlen ryms det förvånansvärt många intressanta platser och sevärdheter att besöka. Har du en stuga som base camp har du friheten att åka ut på intressanta dagsutflykter helt spontant. 

För många är Österlen synonymt med storslagen natur och historiska fornlämningar. Ales stenar är kanske den mest kända av dessa fornlämningar och ett fascinerande besöksmål. När du står vid dessa stora stenar kan du inte undgå att förundras över detta imponerande monument. Minst lika imponerande är den flera tusen år gamla kungagraven i Kivik. Bredarör, som graven kallas i folkmun, är en av Skandinaviens största gravar.

Ta en promenad i Stenshuvuds nationalpark. Strosa runt på de tre topparna som har gett parken dess namn, njut av de magnifika utsikterna och de kritvita stränderna. I parken ligger även Naturum, ett center där du bland annat kan följa med på en guidad tur genom parken. 

Ett annat trevligt utflyktsmål är att besöka någon av alla mysiga små samhällen som ligger längs med kusten. I Simrishamn kan du följa med på en guidad fisketur, besöka den pittoreska byn Knäbäckshusen med sin fantastiska strand eller bara strosa runt på stadens små mysiga gator. I Ystad, som enligt vissa egentligen inte tillhör Österlen, kan du följa i den fiktive poliskommissarien Kurt Wallanders fotspår och i Kivik kan du njuta av alla äppelodlingar, musterier och så klart den berömda marknaden.

Ales Stenar, Skåne

Ale Stenar en fornlämning av typen skeppssättning, belägen vid byn Kåseberga i Skåne.
Simrishamn på Österlen

Simrishamn på Österlen.

Bo i stuga på Österlen med barnen

Bor du i en stuga på Österlen tillsammans med barnen finns det massvis med roliga aktiviteter och äventyr ni kan hitta på tillsammans. Äppelodlingarna i Kivik, Ales stenar och nationalparkerna är uppskattade utflyktsmål även för yngre familjemedlemmar.

Men det barn uppskattar mest av allt på semestern är kanske sol och bad. Och då är Österlen perfekt. Längs med kustremsan finns det flera barnvänliga stränder med långgrunt vatten, lekplatser, kiosker och andra faciliteter. Sandhammaren är stranden som kallas för världens största sandlåda med sina stora dyner och mjuka strand. Strax utanför kusten sägs även Sveriges största skeppskyrkogård ligga, något som barnen brukar tycka är oerhört spännande.

Tosselilla Sommarland brukar beskrivas som ett paradis för barnen. Ett fartfyllt äventyrsland med gokart, karuseller, lianer i tarzanskog och så klart ett stort vattenland. 

Spännande utflykter att ta med barnen till Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Det är en fascinerande upplevelse att vandra runt i borgen under dagen men på kvällarna blir det extra spännande. Då arrangeras det en ryslig spökvandring genom mörka källargångar och stora salar. 

Kiviks äppelodlingar på Österlen

Kiviks äppelodlingar på Österlen.

Smaka på Österlen

Bor du i stugan på Österlen får du ta tillfället i akt och avnjuta alla delikatesser som produceras här. Äggakaka, lamm, lokalproducerad glass och vingårdar är bara några exempel på godsaker du hittar är.

Reser du under sensommaren eller tidig höst har du möjlighet att vara med under skörden. Under perioden kring september - oktober arrangerar Skördetid på Österlen, då du kan ta del av den odlings- och matkultur som finns på Österlen. 

Kiviks musteri och äppelodlingar är välkänt och väl värt ett besök. Här kan du lära dig allt om äpplen och köpa färsk juice, cider, krämer och soppor. 

Men Österlen är mer än äpplen. Här ligger fiskesamhället Brantevik, där du köper dagsfärsk fisk i “kiosken” och så klart sill. 

Naturupplevelser på Österlen

Långa sandstränder, djupa skogar och åsar där historiens vingslag blåser genom luften. Österlen är ett paradis för dig som tycker om att snöra på sig vandringskängorna och upptäcka landskapet till fots. 

Genom Österlen går flera vackra vandringsleder varav flera passar utmärkt för en enklare dagstur. I Brösarp går du genom trolska bokskogar, vidsträckta ljunghedar och Skånes högsta vattenfall.

Sträckan mellan Hammars backar och Ales stenar bjuder på en fantastiskt utsikt över havet och kustlinjen. De vackra fälten är fullt av blomster under sommartid och du kan få sällskap av ett och annat får. 

Slutligen vill vi tipsa om Backåkra naturreservat där du vandrar genom öppna hedlandskap med blommande back- och fältsippor. En populär rastplats är meditationsplatsen som restes till minne av Dag Hammarskjöld som tidigare ägde gården Backåkra.

Hyra stuga i Österlen med hund

Om du planerar att resa med hund ska du självklart ha möjligheten att göra det. 

Här hittar du utvalda stugor där de flesta välkomnar hundar och andra husdjur. Ett husdjurstillägg för städning kan förekomma.

För att även gäster med allergi ska få möjligheten att leva stugliv finns det dock stugor som är helt husdjursfria så gör därför gärna en extra kontroll för att vara säker på att du bokar rätt stuga.

Hyr stuga i Österlen på Camping.se

Boka din stuga i Österlen tryggt och säkert här på Camping.se. 
Alla campingplatser på Camping.se är certifierade och medlemmar i SCR Svensk Camping. När du bokar via oss kan du enkelt jämföra priser och välja det alternativ som passar ditt sällskap bäst. 
Under högsäsong är vår gästservice bemannad alla dagar i veckan och tillgänglig för alla dina frågor och funderingar.
Så passa på, boka din stuga redan idag.

more inspiration! 

Advertisement