Ett par med hund i vattenbrynet.

ETT STILLA HUNDLIV PÅ ÖLAND

Öland är ett paradis för hundägare på campingsemester.  Familjen Ridder från Essen i Tyskland har tagit sig till den natur- sköna ön för att tillsammans med blandrasen Henrik avnjuta den svenska sommaren.

Klockan är bara nio på morgonen men det är redan 26 grader varmt på campingen på västra sidan av Öland. Henrik har fått en bra plats med sin husbil, närmast vattnet, där det i alla fall fläktar en smula. Nu sitter han direkt på gräset utanför husbilen, på en liten brunbränd plätt där det för tillfället är skugga. Han blickar ut över Kalmarsund, över bilarna som alltjämt rullar tätt från fastlandet för att njuta av semester i Sveriges minsta landskap. Henrik vänder blicken söderut och ser hur de första campinggästerna börjar leta sig ner mot badbryggan. Kanske är det snart dags för ett dopp? Juli månad går mot sitt slut men den historiskt varma sommaren visar inga tecken på att mattas av. Han ställer sig upp, rätar på ryggen… Och sträcker ut tungan och flåsar högljutt.  

Ja, Henrik är en hund. En blandning av schäfer och irländsk varghund, närmare bestämt. Han har kommit till Öland tillsammans med husse Markus och matte Jennifer Ridder från Essen i Tyskland.

– Det här är andra gången vi semestrar i Sverige, men det är första gången sedan vi skaffade Henrik, säger Markus på i stort sett perfekt svenska.

Precis som så många andra tyskar hyser han och Jennifer en förkärlek för Sverige. Så pass stor att när de 2013 planerade sin första Sverigesemester började med att hoppa på en helgkurs i svenska.

– Vi hade en jättebra lärare som började med att lära oss att säga ”jag heter”, ”jag kommer från” och – viktigast av allt – ”läget är bra”, säger Jennifer och skrattar till.

Per med hund tittar ut ur stenport.
Tittut. Matte, husse och Henrik besöker en traditionell väderkvarn.
Stolpe med fem vägvisarpilar.
  Öland är ett paradis för hundar.

Campa med hund i Sverige

Att resa till Sverige med sin hund från ett annat EU-land är smidigt. Det enda som behövs är ett pass som intygar att hunden är märkt med  ett chip och är vaccinerad mot rabies. I dag välkomnar många campingplatser runt om i landet våra fyrbenta vänner med aktiviteter, dusch och  egna badplatser. Henrik är långt ifrån ensam  fyrbent gäst på campingen. Här anordnas varje sommar många aktiviteter speciellt anpassade för hundar och hundägare. Bara 50 meter från där vi sitter finns en stor agilitypark där glada hundar går på plankor och hoppar över hinder. Men inte Henrik. Lite som tjuren Ferdinand tycks han trivas bättre här, under sitt campingbord, doftandes på husses Crocs.

– Henrik gillar inte riktigt andra hundar. Vi vet inte varför, säger Jennifer och klappar Henrik  mjukt på huvudet. Jennifer är teknik- och matematiklärare och Markus är elektroingenjör. De är båda 40 år fyllda, har varit tillsammans i 20 år  och gifta i tio. För tre år sedan började de leka med tanken om en hund. De hittade Henrik på ett djurskyddshem, eller som de själva säger, han hittade dem.

– Han hade bott där i flera år efter att han skickats dit från Ungern där han växte upp som gatuhund. Vi vet inte vad han varit med om men  han är rädd för mycket, kvinnor går bättre än män,  och barn bättre än andra hundar, säger Markus.

Jennifer och Markus är väldigt nöjda med campinglivet som det är, ta korta promenader, bada, läsa böcker och ibland kanske hänga  med en campinggranne på kvällen. Lika nöjda är de med Sverige som resmål. Sist de var här körde de husbilen hela vägen upp till Björkliden. Vart det bär hän efter Öland har man ännu inte bestämt, men de vet att de vill till fjällen men att de inte ska köra lika långt som förra Sverigebesöket som landade på drygt 800 mil.    

Schäfer hoppar över blått hinder.
Henrik visar framfötterna på campingens populära agilitybana.

De tar dagen som den kommer, som sig bör under en sommarledighet. Och det är just friheten att röra sig fritt som lockar med såväl husbil som Sverige som destination.

Att resa med husbil

– Det bästa med att resa runt i husbil är att man så enkelt kan ta med sig precis allt man behöver och att man aldrig behöver förhålla sig till några inchecknings- eller frukosttider på hotell. Sedan älskar vi att man kommer så nära naturen. Det är nog det vi gillar allra bäst med Sverige, att naturen är så omväxlande. Vi tycker om Öland, med havet och Alvaret, lika mycket som fjällen i norr, säger Markus samtidigt som han serverar kallt vatten från husbilens kylskåp. klockan har blivit halv elva och temperaturen har stigit ytterligare. Jennifer tar fram ett koppel och en boll och vi börjar röra oss de dryga hundra metrarna ner mot vattnet. En campinggranne hälsar glatt och får ett nervöst skall till svar från Henrik. Annars är det just hunden som underlättar det sociala samspelet med andra på semestern.

– Det är väldigt lätt att komma i samspråk med andra när man har hund. De allra flesta är nyfikna på vad det är för ras och hur gammal han är. Särskilt på en sådan här camping, säger Marcus och nickar mot den del av stranden som är avsedd för hundar och där de fyrbenta ivrigt kastar sig i det långgrunda vattnet. Henrik har inte fullt så bråttom i, men när Jennifer tar fram en liten boll, måttar ett kast och slungar iväg den 20 meter ut i vattnet blir det full fart.  

Efter badet gör Markus och Jennifer ett nytt försök med agility. Henrik är måttligt intresserad, går halvvägs upp på vippbrädan innan han vänder tillbaka igen. Går slalom mellan två av tio pinnar innan han går fram och nosar på Jennifer som för att säga, ”kom igen, det här är verkligen inget för mig.”  Familjen går tillbaka till husbilen, slår sig ner i varsin stol och fortsätter med det de är här för att göra: njuta av vädret, utsikten och lugnet. Och Henrik? Han fattar posto i skuggan, mitt emellan husse och matte. 

campingplatser som välkomnar hundar

Selected filters:

Mer inspirerande läsning

Annons