Annons
Röda stugor vid vatten. Bryggor sträcker sig ut i havet.

Tre skärgårdspärlor

Smultronställen, solvarma klippor och en och annan räkmacka. Här är en guide till tre av landets unika skärgårdar.

LABYRINT AV SKOGSKLÄDDA ÖAR 

BLEKINGE SKÄRGÅRD Sveriges sydligaste skärgård består av 1650 öar, kobbar och skär och bjuder in till paddling. Utgå från Järnavik och paddla vindskyddat längs den innersta skärgården för att sedan styra mot en öppen horisont. Tjärö är ett badparadis. Ett stopp med kajak eller skärgårdsbåt är ett måste. Höga klippor och långgrunda vikar. Ett tips är att ta med sig cykel och upptäcka öarna på två hjul. Hanö är perfekt för en dagsutflykt. Charmiga hamnmiljöer, en fyr och ett litet fiskemuseum. Förbi den trolska lövskogen mot Vindhalla finns badplatser i lä och bra fiske av havsöring. Mätta magen på restaurang Fisky Business. Ingen skärgårdsvistelse utan det flitigt avbildade Brändaholm. Charmiga stugor med vita knutar från 1920. Ta dig hit sjö-vägen eller över bron mot Dragsö.

 

SÄLSAFARI I STILLSAM NATUR 

ÖSTGÖTASKÄRGÅRDEN Båtluffa bland de 6000 vackra öarna i Arkösunds, Sankt Annas och Gryts skärgård – som tillsammans utgör Östgöta-skärgården. Alla båtlinjer angör bryggan på  Harstena. Denna bilfria ö lockar med mysiga handelsbodar, rökeri och Harstena bageri. Utanför ön, på de låga hällarna, kan du skåda sälar som solar sig. Den djupa havsviken Slätbaken doftar av rosor. Valdemarsviks rosarium är omgivet av berg, gamla hus och kaféer. Längst ut på kajen i Arkösund ligger Kejsarens Fisk. Här serveras dagens fångst, rökt eller gravad, med hemgjorda såser och utsikt över böljan den blå. Bada vid skärgårdsidyllen Tyrislöt på Norra Finnö. I den lilla byn ligger också Sankt Annas Skärgårdsmuseum. Här berättas historier om fiske, skutor och skärgårdslivet förr i tiden.

Sälar som solar sig på en strand.

Flicka med krabbspå håller fram en nyfångad krabba.

SÄLLSYNT FLORA OCH FAUNA

BOHUSLÄNS SKÄRGÅRD I Sveriges artrikaste marina miljö trivs  dykaren som fisken i vattnet och landkrabban lockas av mat. Naturum Kosterhavet, på Sydkoster, lär dig allt om landets enda marina nationalpark. Vågar du komma nära några av Kosterhavets djur i Klappakvariet? I Hasslebukten hittar du en spännande snorkelled på grunt vatten. En naturstig med informationsskyltar som lär dig allt om livet under ytan. Restaurang Smultron & Tång ligger i det gamla kaptenshuset i Grundsund. Njut av en räkmacka. På Ramsvikslandet, ”Klippornas rike”, kantas vandringslederna av finslipade klippor och ljunghedar. Västerhavet bjuder in till salta dopp. Att fiska krabba är ett gratis nöje som älskas av både stora och små. På Ramsviks krabbfiskebrygga tävlar man om vem som kan fånga flest.