Familj plockar blommor.

Midsommar i magiska Orsa

Spelmän, folkdräkter och dans runt majstången. I Dalarna är midsommar årets viktigaste högtid. Vid vackra Orsasjöns strand, firar man sommaren på bästa vis.

Orsasjön glittrar, det rasslar i björkarna och de blåa bergen hägrar i fjärran. Det är midsommarafton i Orsa och en värmande sol har bestämt sig för att hälsa på. Tyresöbon Sara Sjöberg har en bunden blomkrans med ängsblommor i håret. Hon lägger den sista touchen vid en rejäl jordgubbstårta.

Tillsammans med sin sambo Patrik, deras fyra månader gamla son Casper och Patriks dotter Ottilia, är de på plats för att uppleva ett traditionellt svenskt midsommarfirande. Ett mer genuint firande går nämligen inte att hitta. Det var här, i hjärtat av Dalarna, som de svenska midsommartraditionerna först växte fram. Här har man i många generationer firat ljuset med dans och fest, ofta under flera dagar. Varje by och samhälle i landskapet har i dag sitt firande och sina traditioner.  

– Vi visste att om man ska fira midsommar på riktigt så ska man åka till Dalarna, säger Sofia. Vi bestämde oss för Orsa Camping efter att ha läst om midsommar-firandet här i förra årets upplaga av Svensk Campings katalog. Nu ser vi fram emot folkdräkter och dans runt stången!

Valet föll på husbil

Patrik växte upp i en familj som under somrarna utforskade både Sverige och Europa från en husvagn. Sara är däremot lite av en campingnybörjare. Men hon är uppvuxen utanför Kalix, så naturen och friluftslivet har alltid lockat. När de bestämde sig för att testa på campinglivet tillsammans föll valet på husbil.

– Vi är väldigt bekväma av oss om jag ska vara ärlig. Med husbil är det bara att åka in och ställa sig. När husvagnarna kommer ska det backas, sättas stödben och spännas upp förtält. Då har vi redan hunnit gå en promenad och ätit middag, säger Patrik och skrattar.

Orkester med dragspel och fiol.
Midsommar  både bevarar gamla traditioner – och skapar nya. 

Nu sticker de i väg med husbilen så fort de får chansen – årstid spelar mindre roll.

– Det bästa med camping är friheten, säger Sara. Det är som ett fritidshus, fast på hjul. I stället för att vara på samma ställe så får man uppleva massor av nya platser och hitta nya smultronställen. Det blir aldrig tråkigt. Sen finns det många fördomar om campinglivet. De flesta stämmer inte alls, det kan jag intyga. Sen gillar jag valfriheten. Beroende på säsong kan man åka dit där det händer – som Dalarna på midsommar, vildmarken på hösten och fjällen på vintern. Camping är underbart.

Campingen ligger vackert beläget vid Orsasjön, strax utanför den gamla kyrkbyn. Här finns en kilometerlång sandstrand, flera pooler, spelhallar, fina restauranger och möjlighet till fiske och andra äventyr.  

– En camping är som en liten stad där allt finns, för både stora och små, säger Sara. Det blir aldrig tråkigt, barnen hittar nya kompisar och det finns massor av aktiviteter att välja mellan. Fin natur och fina människor, helt enkelt.  

Ringdans kring stången

Iförda sina blomkransar promenerar den lilla familjen ner till tivolit på campingen. Därefter väntar en enkel sillunch innan det är dags för det stora midsommarfirandet att dra igång på riktigt. Alla familjer från den stora campingen är självklart på plats. Patrik får det hedersamma uppdraget att hjälpa till att resa den väldiga majstången. Spelmännen stämmer upp och den traditionsenliga ringdansen kring stången inleds. Ung som gammal tar sig en svängom. De vackra och färgsprakande folkdräkterna förhöjer skådespelet. Midsommaridyllen är total.    

– Titta på alla söta barn i sina små folkdräkter, utbrister Sara. Det här får hädanefter bli en tradition, vi kommer alltid vara i Orsa på midsommar!  

När dansen är över dukas midsommarmiddagarna fram runt om på campingen. Grillar tänds och jordgubbstårtor tillreds. Sara och Patrik tar en stilla promenad längs sandstranden. Solen ska inte gå ner på många timmar, men alla väntar in den magiska svenska midsommarnatten. 

Man med fiol.

Spelmannen och hans nystämda fiol strax innan midsommarfirandet drar igång.

Personer som reser en midsommarstång.

Innan den traditionsenliga ringdansen kan börja måste så klart stången resas.