
Besök ett världsarv!
Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Världsarvslistan omfattar idag 1 121 objekt och grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv, som antogs 1972. I Sverige har vi femton världsarv – allt från hela städer, till äldre bruk och kyrkogårdar. Vi listar tre världsarv värda en omväg.
HÄLLRISTNINGSOMRÅDET TANUM
Intresserad av svensk historia och i synnerhet av bronsåldern? Ta då en tur till Tanum i norra Bohuslän. Området består av mer än 350 grupper med hällristningar som breder ut sig över släta berghällar. När ristningarna skapades, år 1800-500 f. Kr., låg dessa i vattenbrynet. I dag finns de omkring 30 meter ovanför havsytan. Fyra av platserna är iordningställda med parkeringsplatser, gångvägar och skyltar: Aspeberget, Litsleby, Fossum och Vitlycke. Vitlycke museum erbjuder guidade turer för stora och små.
DROTTNINGHOLMS SLOTTSOMRÅDE
Drottningholms slotts-område blev Sveriges allra första bidrag till världsarvslistan. Slottet är idag bostad åt kungafamiljen, men området är ändå öppet för allmänheten. En dagsutflykt till Drottningholm är en upplevelse – och ett måste om du är på besök i huvudstaden. Promenera i den mäktiga parken och dess labyrinter av häckar, kika in i lustslottet Kina slott från 1753 och ät våfflor med grädde och sylt på populära Kina slottskafé.

Foto: Raphael Stecksén
Foto: Susanne Lindholm
GAMMELSTADS KYRKSTAD
Kring medeltidskyrkan i Gammelstad i Luleå breder den 400 år gamla kyrkstaden ut sig. I Gammelstads kyrkstad finns 405 röda små stugor som byggdes av bönderna för övernattning i samband med kyrkobesök och marknader. Att promenera runt i den gamla staden är en upplevelse i sig. Ta en guidad tur och spana in friluftsmuseet Hägnan. Klappa lamm på bondgården, köp karameller i den gamla lanthandeln och ta en fika på mysiga Kafé Fägnan.