Annons
Skärmflygare över Åre

Åre – en plats att utforska året om

Mixen på människorna och kontrasten mellan puls och paus är det som gör Åre så härligt. Här kan du cykla nerför fjället på downhill-leder i världsklass och plocka hjortron på samma dag. En plats med äventyr för alla sinnen – året runt.

De branta, smala stigarna som leder till Åreskutans topp trampades upp redan på 1800-talet då luftgäster och blomsterherrar kom till Åre för att rekreera sig, andas den friska fjälluften och botanisera bland växterna. Och trots att det fortfarande är naturen som lockar många hit idag har de flesta utvecklat nya sätt att avnjuta den på – iförda löparskor, på hjul som friktionsfritt rullar över stenar och rötter, ljudlöst paddlande på lugna vatten eller med skärm och linor som hindrar från fritt fall.

Belöna dig med spa

Åre är inte stort och det är nära till det mesta. Om du använder torget med den 1 000 år gamla kyrkan som utgångspunkt hittar  du snabbt cyklar att hyra, guideföretag som erbjuder vandringsturer eller forsfärder. Här finns också trendiga butiker med det senaste modet och andra med traditionellt hantverk. Det är inte långt till liftsystemet och ska du vandra eller cykla tar du dig enkelt upp på fjället från torget med Kabinbanan, VM6:an eller Bergbanan. På eftermiddagarna bjuder uteserveringarna på skönt häng och sommarens något lugnare version av after ski.

På hösten blir luften högre och klarare och fjället exploderar i röda och gula toner. Hösten i Åre liknar det djupa andetag man tar efter ett tufft träningspass, andetaget som fyller lungorna med nytt, friskt syre. Det finns cykelstigar att utforska, fjäll att bestiga och skatter i form av bär och svamp att plocka.  Att belöna sig själv med spa efter en aktiv dag blir än mer efterlängtat när temperaturen kryper neråt och det blir kyligare.

Två barn ligger på mage och pilkar på isen.
Vår-vintern är bästa tiden för pimpelfiske i Åre. Öring och  röding döljer sig under isen.

De allra flesta förknippar kanske ändå  Åre med vinter och skidåkning. Så snart den första snön faller på Åreskutan sicklar de passionerade skidentusiasterna sommarvallan av laggen och lägger de första svängarna i purfärskt puder på högzon. Vanligtvis i oktober.

I Åre finns det alpin skidåkning  med ett system med över hundra backar, men också mycket mer. Välpreparerade längd- och turspår hittar du i Björnen, Duved och högt belägna Ullådalen där spåren till största del går över kalfjäll. I Ullådalen finns också den mysiga Lillåstugan som inbjuder till ett välförtjänt våffelstopp på väg hem från skid- turen. Under vintern fryser Ristafallet och blir perfekt för isklättring. På Åresjön startar skoterleder via vilka man tar sig ut till mil efter mil av öppna landskap, snöklädda skogar och fjäll.

Vare sig man älskar vinterns skidsvängar, den skira våren eller att stilla flugfiska under sommarens ljusa nätter är det svårt att inte falla för Åre. Ett livsnjuteri delas av bofasta och besökare och det finns ingen risk att äventyren sinar.

Ett år i Åre

Aktiv sommar

FULLT ÖS I ÅRE BIKE PARK I Åre Bike Park cyklar du downhill från början av juni till slutet av september. Här finns busenkla leder för nybörjaren och trixiga, tekniska utmaningar för de vana cyklisterna. Cyklar och skydds-utrustning finns att hyra i byn, liftkort köper du hos SkiStar.

VANDRA 1420 M Ö H Snöra på dig vandringskängorna och ta dig upp på Åreskutans topp. Väl uppe finns gott fika på STF Toppstugan och på bara sju minuter tar du dig sedan ned med kabinbanan. Ledbeskrivningar finns på turistbyrån. Vandra kan du göra från vår till sen höst. 

Fyra cyklister tar sig över en spång ute i naturen.
Vare sig du är van cyklist eller inte finns gott om leder att prova.

Fyra personer runt ett restaurangbord.

Lugn höst

GASTRONOMI PÅ HÖG HÖJD I Åre finns restauranger i världsklass där lokala råvaror blandas med influenser från världens mest avlägsna hörn. På White Guides lista hittar du bl a Buustamons Fjällgård, Ölbaren,  Dahlbom på Torget, Fäviken Magasinet och Villa Tottebo.

SPA MED VY Hösten är den bästa tiden för lite extra lyx. Skäm bort dig själv med spa, en skön behandling och fjällutsikten på Copperhill Mountain Lodge. Njutning för hela familjen finns på Holiday Club som har både spa, relaxavdelning och äventyrsbad.

Vit vinter

SKIDOR, SKIDOR, SKIDOR Åres position som skidmetropol är obestridlig och världskänd. Skidsäsongen är som bäst från jul till slutet av april. Skidor hittar  du hos någon av de många uthyrarna och liftkort köper du hos SkiStar. Glöm inte hjälmen!

PÅ BÄRANDE SNÖSKOR När liftarna har stängt och mörkret lägger sig är snöskor ett  fantastiskt sätt att ta sig fram på. Upplevelsen går i din egen takt och du tar dig lätt ut i djup snö utan att sjunka. Boka en kvällstur där du går med pannlampa och stjärnorna som enda ledljus.

Skidåkare i ett moln av snö.
I Åre finns det alpin skidåkning med ett system med över hundra backar.
Stort vattenfall från ovan.
Tännforsen – Sveriges största vattenfall.

Flödande vår

PIMPLA EN SOLIG VÅRVINTERDAG Köp ett fiskekort och packa ryggsäcken med fika och något varmt att sitta på. Öring och röding finns i nästan alla vatten men att rekommendera är Greningen eller lättillgängliga Åresjön.  Det finns flera guideföretag du kan följa med ut på en tur.

TÄNNFORSENS DÅN Två mil nordväst om Åre hittar du Sveriges största vattenfall Tänn-forsen som är omgivet av en säregen flora och fauna. Gör ett besök under maj–juni då vattenmassorna är som störst och  dundrar nedför fallet. Här finns även en restaurang och butik.