Familj går strandäng med kossor.

Blå himmel över Österlen

Ingen annanstans är himlen lika stor som på Österlen. Följ med till Sveriges Provence – till böljande fält,  kritvita sandstränder och landets bästa loppisar.

Det finns många vackra landskap, men  Österlen är suveränt vackert, säger Johny Samuelsson. Vi står vid Måns Nils Torg i Borrby. Här driver Johny en loppis och ett litet kafé. Det växer vindruvor i taket över prylborden. Han prisar landskapet som om det vore ett verk av en berömd landskapsmålare.

– Österlen har den gula perioden med rapsen i början av sommaren, sedan den röda tiden med vallmon, de gröna åkrarna och så den beige perioden då sädesfälten mognar. Till det blå himmel och havet, säger han drömmande.

Österlen är känt för sina böljande fält och vita stränder. Havet är aldrig långt borta. Det är ändå ljuset som är det viktigaste – ett mättat, sydländskt skimmer som reflekteras från havet och laddar landskapets färger. Johny flyttade hit för att komma närmare havet och kontinenten. Nu försöker han få lite mer fart på Borrby också om vintrarna. Österlen är somrarnas landskap – och nördarnas: de odlar, målar och skriver, gör hembakta pizzor, surfar, blåser glas, odlar svartrötter och bygger möbler. ”Det får ni inte missa”, är en vanlig kommentar på Österlen. Överallt pågår något spännande och udda. Det är skyltarnas landskap. Sväng in! Äventyret börjar på avtagsvägarna: konst, hemkörd glass, kaffe och loppis, loppis, loppis, överallt, från skräp till antikviteter.

Fiskaffär vid havet.

”Sillamacka” i Kåseberga är en klassiker. Ahls rökeri har rökt fisk sedan 1968. 

Man i en försäljningsbod med jordgubbar på disken.

Leif Larsson har sålt frukt på Österlen i 25 år. 

SVERIGES PROVENCE

Men var börjar och slutar Österlen? Utanför Ystad står en skylt: Porten till Österlen. Skåningar hummar lite åt den. ”Inte riktigt ännu, va?” I norr har Kristianstads flygplats döpts till Kristianstad Österlen Airport. Det känns också en smula på gränsen. Men däremellan ligger det, ”Sveriges Provence”, från Brösarp i norr till Hammars backar i söder – ett rike av stränder, fält och förvånande mycket skog i de norra delarna.

Det var inte förrän på 1920-talet som Österlen blev en plats att semestra på. Namnet uppfanns av en lokalredaktör i Simrishamn, John Osterman, som skrev den första turistbroschyren om trakten 1929. Målarprinsen Prins Eugen upptäckte Österlen på 1930-talet och hans landskapsmåleri härifrån bidrog till att locka turister och badgäster.  I dag är det kändistätt: Mandelmanns, Ulf Lundell, skådisar, musiker, författare och konstnärer.

När du möter böljande strandvallar, kossor och himmel vet du att du är framme. Stanna till. Leif Larsson säljer frukt, bär och grönsaker vid vägkanten. Han är som en vänlig portvakt till landskapet. Leif har sålt frukt här i 25 år. ”Vi ska köra en säsong till.” Han har rest världen runt och byggt Tetra Pakmaskiner, men flyttade till Thai-land vid pensionen. Varje sommar kommer de hem för att driva grönsaksståndet. Bilar stannar hela tiden. ”Två hallon, en jordgubbe, tack”. Med en påse bigarråer i nypan drar du vidare.

ETT STILLA TEMPO

Österlen har sina turistmagneter: Sandhammaren med den vita oändliga stranden, nationalparken Stenshuvud, Kivik Art Centre, Kåseberga och Ale Stenar. Simrishamn med de söta gatorna och folkliv i hamnen. Vilken semester vill du ha? Strandhäng, vandra på Skåneleden, surfa vid Gislövshammar? I juli fylls Österlen med turister så räkna med trängsel på de kändaste platserna. Bloggar och Instagramtips styr trafiken. De utländska besökarna ökar för varje år. Framåt dagen kan det bli trafikstockning. Ett tips är att dra ner på tempot, res långsamt och hitta egna vägar.

Det går att hitta fina, tomma stränder längs hela kusten. Stig upp tidigt och stick ut till Sandhammaren med den röda Heidenstamfyren insvept i morgondimma. Då ser du det tidlösa Österlen, fiskarnas och fyrvaktarnas historiska, farliga kust. Över 200 skeppsvrak ligger utanför kusten. Stanna hela morgonen och se ljuset skifta. Framåt lunch kommer bilarna, stranden fylls, då kan du dra vidare. Vid Knäbäckshusen finns en strand med träd som hänger ut över sanden, det liknar Asien, med Stenshuvud i fonden i norr. Gå en bit bort och du är ostörd. 

NATUR OCH KULTUR

Fiskebyn Kåseberga är ett fiskeläge med lokala fiskare, restauranger, glasskiosker och en retrobutik. Ät en sillmacka på Kåseberga Fisk med Ahls rökeri. Kyldisken är laddad med godsaker: laxsalami, rökta musslor och ål. Från Kåseberga går en trappa till Ale stenar, ”Skånes Stonehenge”, en skeppssättning med väldig utsikt över havet och kusten. Forskare tvistar om de 59 stenblock som baxades upp hit och ställdes i en 70 meter  lång cirkel. Vissa tror att det är en gravplats,  andra tror på ett solur. Historien kan anas som en spänning mellan stenarna. En cyklist mediterar mitt i ringen. En kvinna rör vid varje stenblock. Det blir mycket selfies häruppe.  

Österlens somrar är en särskild mix av natur och kultur. Med sand mellan tårna kliver du in på ett konstgalleri, köper en temugg, en akvarell. Borrby är en samlingspunkt med huvudgatans vilda västernkänsla, en mataffär där alla handlar, men också med flera bokhandlar. På Antikvariat Hundörat möter en värld av sköna böcker, från pockets till rariteter.

– Det är ett allmänantikvariat, men ett väldigt bra sådant. Det är roligt att stå här, säger Peter Bodén, bokhandlare med sitt lilla imperium med Borrby och två butiker i Stockholm, där han säljer exklusiva och sällsynta böcker. Han och hans familj köpte sommarhus här 2008, men Peter ville ha en butik också.

Rätt fort kom idén att göra Borrby till en bokby. Satsningen fick EU-pengar som användes till marknadsföring och lokaler.

– Vi hyrde flera hus och fick hit duktiga bokhandlare, säger han.

När EU-pengarna sinade, försvann några av handlarna, men en del finns kvar. Trots ljudböck-er och läsplattor är Peter hoppfull. ”Jag är helt övertygad om att den fysiska boken har en framtid”. Några hus längre bort målar Emil Fredholm och hans fru om sitt hus. Emil är grafisk formgivare, men driver också Vintageaffischer, en butik för originalposters från 1960–70-talen.

– Det finns ett stort intresse och alla slags köpare. Vissa söker affischer från speciella kon-serter eller en viss formgivare, andra vill ha något ”litet” eller ”grönt” som ska matcha soffan.

När sommarbutiken stänger finns affären i Stockholm, samt på hemsidan.

Dra ner på tempot, res långsamt och hitta egna vägar. Det går att hitta fina, tomma stränder längs hela kusten.”

Barn leker i vattenbrynet på lång sandstrand.

Knäbäckshusens strand med Stenshuvud i fonden.

Människor går på en stenpir vid havet.

En fin kvällsplats. Piren i Simrishamn.

EN VACKER VÄG

Dags för kaffe, semestrarnas drivmedel. Blå Huset i Borrby är en trivsam hotspot med en sagolik trädgård. Carina och Anders Öhman driver stället sedan 2013. De bodde tidigare i Västra hamnen i Malmö, men efter en semester i Frankrike längtade de ut på landet.

– Vi hade kvar en känsla i oss, hittade huset på webben, åkte hit och bestämde oss samma dag. Här kan man bo utan att känna att det är rena vischan. Här finns allt du behöver, säger Carina.  

Österlendrömmen gick i lås. Carina säljer porslin och sköter om det lilla pensionatet. Anders bakar och lagar mat som sommarjobb. Egentligen är han sommelier och arbetar med vinutbildning i Malmö och Stockholm. 

GENOM ÄPPELODLINGAR, ÖVER FÄLT OCH KULLAR

Österlen är ett landskap som ändrar sig med färden. Riksväg 9 från Trelleborg, runt kusten och upp emot Brösarp har korats till Sveriges vackraste väg. Den slingrar 14 mil över fält och kullar, genom äppelodlingar, förbi kyrkor. Vi åker förbi nationalparken Stenshuvud med sin förtrollade bokskog och klippstup, och fortsätter upp till Brösarps backar.

Hit kommer du för att blicka ut över Havängs öppna landskap och den norra porten till Österlen. Ljuset är magiskt – fyllt av drömmar och längtan.

 

SEVÄRT I NÄRHETEN

TIPS På Campingplatser i närheten

Selected filters:

MER INSPIRERANDE LÄSNING

Annons